Szeptember 30-án pénteken Nagyegyházán, a Hangistálló recepcióján felsorakoztak a magyar és székely sajtkészítők, hogy leadják termékmintáikat és benevezzenek a sajtversenyre. Mert ugyebár a Sajtmustra egyik legfontosabb célja az ország (vagyis most már a Kárpát-medence) legjobb sajtjainak szemléje és szakmai zsűri általi értékelése.
Még soha nem volt annyi sajt (és egyéb tejtermék, pl túró, joghurt és orda), mint idén, ez pedig bíztató jel a tejtermelők és kézműves sajtkészítők jövőjére nézve.
A teljesség igénye nélkül: a versenyen szereplő sajtok (galéria)
A zsűri munkája előtt Hegedűs Imre (szervező, KKASE Sajtkészítők Egyesülete) tartott eligazítást. Négy asztalnál értékeltek, százas skálán pontozva. A zsűri elnökségére a szakmai konferencia vendég előadóit, Lionel Guerin és Roland Perrin francia sajtmestereket kérték fel. Amíg a rendezvényteremben folytatódott a konferencia, a zsűri szagolgatott, kóstolgatott és pontozott. Hazudnék ha azt mondanám, nem ültem volna szívesen bármelyikük helyébe akár egy percre is, a felhozatalnak már csak az illata is fenomenális volt. Mindent a szemnek, semmit a kéznek, én csak mint sajtós (Sajtológiás ;) ) voltam ott, fotóztam s azzal mentem tovább a dolgomra.
A zsűri értékel - galéria
A verseny eredményét másnap, a közönségnap megnyitóján tették közzé. Csak az éremmel és különdíjjal díjazott sajtokat konferálták. Bár sok "érmet" osztottak, nem mindenki örülhetett díjazásnak.
A verseny eredménye - díjazott termékek
Bronzérmes termékek | |||
Készítő neve | Település | Termék neve | Pontszám |
Huzimec- Végh Ilona | Lendva/ Muravidék | Füstölt sajt pirított tökmaggal és tökmagolajjal | 85/100 |
Iván Rolandné Varga Nóra | Csabdi | Tarkaborsos érlelt kecskesajt | 85/100 |
Kónyi Csengettyűs | Kóny | Csengettyűs Mici | 85/100 |
Csíz Sajtműhely/ Kun Anita | Baracska | Érlelt sajt | 85/100 |
Melis József | Lajosmizse | Kókuszos Golyó | 85/100 |
Szűcs Richárd | Zalaistvánd | Parenyica | 85/100 |
Palóc Major | Etes | Kecskejoghurt | 86/100 |
Therezia Kft. | Mezőpanit/ Erdély | Füstölt fonott sajt | 87/100 |
Gál Ádám | Jászberény | Sajttorta | 88/100 |
Dr. Hankai Judit | Őrbottyán | Camembert jellegű fehér nemespenésszel érő lágy sajt | 88/100 |
Márkus Ágnes Éva | Csákvár | Parenyica Sajtfonat | 88/100 |
Napsugár Kecskeporta | Pázmánd | Kecskejoghurt | 88/100 |
Reményik Kálmán | Vászoly | Vászolyi Félkemény Sajt | 88/100 |
Barkaszi Levente | Som/ Kárpátalja | Parenyica | 89/100 |
Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés/ Portik-Hegyi Lóránd | Gyergyószentmiklós/ Erdély | Gyergyói Kézműves Sajt | 89/100 |
Ficsor Árpád | Dunaharaszti | Raclette | 90/100 |
Szűcs Richárd | Zalaistvánd | Tehéntúró | 90/100 |
Ezüstérmes termékek | |||
Készítő neve | Település | Termék neve | Pontszám |
Horváth László és Gyöngyi | Hollókő | Kéksajt | 91/100 |
Kecskevilág (*!) | Törökbálint | Vakond | 92/100 |
Lőrincz László | Pilisszántó | Orda | 92/100 |
Gombos Árpád | Mickolc | Ostoros | 93/100 |
Horváth László és Horváth Gyöngyi | Hollókő | Hollókői Batyu | 92/100 |
Magyaralmási Agrár Zrt. | Magyaralmás | Magyaros gomolya | 92/100 |
Molnár Viktor | Ajka-Padragkút | Hagymás-tökmagos joghurtkrém | 92/100 |
Reményik Kálmán | Vászoly | Balaton Sajt | 92/100 |
Sándor Tamás | Mónosbél | Bivalysajt | 92/100 |
Varga György | Nagykörű | Sólében érlelt kecskesajt | 93/100 |
Bodor Enikő | Lőrinci | Pirított dióba forgatott fokhagymás krémsajt | 95/100 |
Aranyérmes termékek | |||
Készítő neve | Település | Termék neve | Pontszám |
Ivácson Attila | Veszprém | Martini | 96/100 |
Magyaralmási Agrár Zrt. | Magyaralmás | Medvehagymás krémsajt | 96/100 |
Kecskevilág | Törökbálint | Fokhagymás Bugyor-Buratta | 97/100 |
Molnár Viktor | Ajka-Padragkút | Füstölt Parenyica | 100/100 |
A díjátadás, valamint sajtok és sajtmesterek képei a következő oldalon >>>