Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

Itt vannak a 2016. év legjobb magyar sajtjai! (1.)

Sajtverseny a IV. Magyar Sajtmustrán

2016. október 05. - body_andras

Szeptember 30-án pénteken Nagyegyházán, a Hangistálló recepcióján felsorakoztak a magyar és székely sajtkészítők, hogy leadják termékmintáikat és benevezzenek a sajtversenyre. Mert ugyebár a Sajtmustra egyik legfontosabb célja az ország (vagyis most már a Kárpát-medence) legjobb sajtjainak szemléje és szakmai zsűri általi értékelése.

Még soha nem volt annyi sajt (és egyéb tejtermék, pl túró, joghurt és orda), mint idén, ez pedig bíztató jel a tejtermelők és kézműves sajtkészítők jövőjére nézve.

A teljesség igénye nélkül: a versenyen szereplő sajtok (galéria)

A zsűri munkája előtt Hegedűs Imre (szervező, KKASE Sajtkészítők Egyesülete) tartott eligazítást. Négy asztalnál értékeltek, százas skálán pontozva. A zsűri elnökségére a szakmai konferencia vendég előadóit, Lionel Guerin és Roland Perrin francia sajtmestereket kérték fel. Amíg a rendezvényteremben folytatódott a konferencia, a zsűri szagolgatott, kóstolgatott és pontozott. Hazudnék ha azt mondanám, nem ültem volna szívesen bármelyikük helyébe akár egy percre is, a felhozatalnak már csak az illata is fenomenális volt. Mindent a szemnek, semmit a kéznek, én csak mint sajtós (Sajtológiás ;) ) voltam ott, fotóztam s azzal mentem tovább a dolgomra.

A zsűri értékel - galéria

A verseny eredményét másnap, a közönségnap megnyitóján tették közzé. Csak az éremmel és különdíjjal díjazott sajtokat konferálták. Bár sok "érmet" osztottak, nem mindenki örülhetett díjazásnak.

A verseny eredménye - díjazott termékek

Bronzérmes termékek
Készítő neve Település Termék neve Pontszám
Huzimec- Végh Ilona Lendva/ Muravidék Füstölt sajt pirított tökmaggal és tökmagolajjal 85/100
Iván Rolandné Varga Nóra Csabdi Tarkaborsos érlelt kecskesajt 85/100
Kónyi Csengettyűs Kóny Csengettyűs Mici 85/100
Csíz Sajtműhely/ Kun Anita Baracska Érlelt sajt 85/100
Melis József Lajosmizse Kókuszos Golyó 85/100
Szűcs Richárd Zalaistvánd Parenyica 85/100
Palóc Major Etes Kecskejoghurt 86/100
Therezia Kft. Mezőpanit/ Erdély Füstölt fonott sajt 87/100
Gál Ádám Jászberény Sajttorta 88/100
Dr. Hankai Judit Őrbottyán Camembert jellegű fehér nemespenésszel érő lágy sajt 88/100
Márkus Ágnes Éva Csákvár Parenyica Sajtfonat 88/100
Napsugár Kecskeporta Pázmánd Kecskejoghurt 88/100
Reményik Kálmán Vászoly Vászolyi Félkemény Sajt 88/100
Barkaszi Levente Som/ Kárpátalja Parenyica 89/100
Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés/ Portik-Hegyi Lóránd Gyergyószentmiklós/ Erdély Gyergyói Kézműves Sajt 89/100
Ficsor Árpád Dunaharaszti Raclette 90/100
Szűcs Richárd Zalaistvánd Tehéntúró 90/100

 

Ezüstérmes termékek
Készítő neve Település Termék neve Pontszám
Horváth László és Gyöngyi Hollókő Kéksajt 91/100
Kecskevilág (*!) Törökbálint Vakond 92/100
Lőrincz László Pilisszántó Orda 92/100
Gombos Árpád Mickolc Ostoros 93/100
Horváth László és Horváth Gyöngyi Hollókő Hollókői Batyu 92/100
Magyaralmási Agrár Zrt. Magyaralmás Magyaros gomolya 92/100
Molnár Viktor Ajka-Padragkút Hagymás-tökmagos joghurtkrém 92/100
Reményik Kálmán Vászoly Balaton Sajt 92/100
Sándor Tamás Mónosbél Bivalysajt 92/100
Varga György Nagykörű Sólében érlelt kecskesajt 93/100
Bodor Enikő Lőrinci Pirított dióba forgatott fokhagymás krémsajt 95/100

 

Aranyérmes termékek
Készítő neve Település Termék neve Pontszám
Ivácson Attila Veszprém Martini 96/100
Magyaralmási Agrár Zrt. Magyaralmás Medvehagymás krémsajt 96/100
Kecskevilág Törökbálint Fokhagymás Bugyor-Buratta 97/100
Molnár Viktor Ajka-Padragkút Füstölt Parenyica 100/100

 

A díjátadás, valamint sajtok és sajtmesterek képei a következő oldalon >>> -->

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr2111761955

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Itt vannak a 2016. év legjobb magyar sajtjai! (2.) 2016.10.06. 10:43:47

A cikk a sok kép miatt nem fért el egy bejegyzésben. Az előző részhez kattintson! >>> Néhányan érem és különdíj nélkül maradtak, ezért az eredményhirdetés után a vásárban láttam csalódott arcokat is. Szerintem nincs okuk keseregni - a díjazás...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2017.10.16. 13:35:19

Valami isteni a blog, "sajtőrült vagyok" ,ha ezt így ki lehet jelenteni. Bár én nem szoktam nagyon drága sajtokat enni, camambert/mozzarella ,de a jó kis trapistánál nincs jobb, megszórni vele mindent.
www.ujsagomat.hu/penny-market
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog