Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

Mi is az a tőzegvaj?

2022. december 28. - eszabolcs

Ezen írás Bolya Gergely Sajtmágus tollából származik, köszönjük neki a hozzájárulást

A létfenntartás minden élőlény legelemibb ösztöne. Egy élő szervezet mindent megtesz, hogy evilági létét fenntartsa. Ameddig bőven áll rendelkezésre tápanyag, lehet válogatni a kedvenc ennivalók között. Viszont ahogy csökken az élelem mennyisége, és az éhség veszi át az uralmat, különös eledelekre is ráfanyalodhatunk. A Homo sapiens bármennyire is igyekszik az állatvilágtól elkülöníteni magát, a viselkedésünk azt mutatja, hogy ez kevésbé sikerült, egy-egy terület van csak, amelyet igazán emberinek tekinthetünk. Ezek közé tartozik a gasztronómia. Az emberek túlnyomó többségének táplálkozása átlagosnak mondható. Az ínséges időkben azonban különös dolgokra is fanyalodhatunk. Érdekes viszont, hogy fura ételek nem feltétlenül nehéz időkben születnek. 

A tejtermék már eleve fura dolog, hiszen az univerzum fennállásának 13,8 milliárd éve alatt egyedül az utóbbi 10 000 évben történt olyan, hogy valamely élőlény egy másik fajhoz tartozó lény tejét használta volna élelmezésének fellendítésére és változatosabbá tételére. A szükség, a körülmények és a kísérletező emberi természet még ebből az alapanyagból is tudott igazán elképesztő termékeket kihozni. Ezen írásban összeszedtem azokat a tejtermékeket, amelyek joggal válthatnak ki belőlünk erős érzelmeket. A perverzióink döntik el, hogy ez az imádat, vagy az utálat lesz-e.

Bog butter, avagy a nép nyelvén a tőzegvaj.
Már maga a tőzegvaj kifejezés is furcsán hangzik számunkra. Tőzeggel kevésbé ellátott hazánkból nehéz elképzelni, hogy a két dolog bármilyen módon is összefügghet. Nem így gondolták a kelta atyafiak, akik között kimutathatóan legalább 3750 éve dívik e különös étek élvezete. Ha hozzávesszük még azt is, hogy egy régészeti jelenség nem azonos a dolog tényleges feltűnésével elmondhatjuk, hogy az egyiptomi piramisok építése idejében már simán hódolhattak eme szokásnak a Brit-szigetek lakói. E furcsa leleteket már a XVII. század, az intenzív tőzegkitermelés kezdete óta dokumentálják folyamatosan. Eddig több, mint 270 tőzegvajat találtak az Ír szigeten és Skóciában.

1280px-bog_butter.jpg

Source: Wikipedia 

Tőzeg+vaj? 
De mi is ez a fura dolog? A mocsaras helyeken élő emberek már évtízezredekkel előttünk megtapasztalhatták, hogy a tőzegláp sokáig hihetetlen épségben megőrzi a szervesanyagokat. Egyes emberek szó szerint a saját bőrükön tapasztalhatták a savas, hideg, oxigénszegény környezet tartósító hatását baleset, vagy közvetlen erőszak következményeként. Igaz, ők személyesen nem számolhattak be élményeikről, de túlélő társaik és utódaik láthatták rajtuk, hogyan konzervál a láp közege. E tudásra alapozva hűtés és tartósítás céljából tehettek különböző, erre alkalmas élelmiszereket a láp hideg vizébe. A vaj és más zsiradékok különösen jól bírják a láp biztosította körülményeket.

15kg-os 2300 éves tőzegvaj és tárolója 

Source: Smithsonian magazine

 
A tőzegvaj készítése rém egyszerű, ám fel nem cserélhető mozzanatokból áll. A vaj elkészülte után valamilyen tárolóba tesszük. Ez lehet cserép, fabödön, vászon, vagy bőr. A kiválasztott tartóba a 15-20 dekás daraboktól az akár 20-25 kilósokig is tehetünk vajat. A legnagyobb felfedezett darab egy bő ötvenkilós lelet volt. Ha a vaj a tartójában ül, elkezdhetjük keresni a megfelelő rejtekhelyet számára. Mivel tőzegvajat már 4-7 méter tőzeg alatt is találtak, feltételezhető, hogy úgynevezett lápi kutakba, az áramló víz kivájta mély aknákba helyezték őket, ahol az évszázadok alatt betemetődtek. S most jön a legfontosabb mozzanat: sokáig nem szabad visszamenni érte! Lehetőleg soha. A legjobb tőzegvaj-készítők egészen életük végéig kibírják ezt, sőt azután sem hajtja őket a vágy, hogy megszemléljék alkotásukat a brit és ír régészek nagy örömére. 

Source: Washington post

A tartósítás eme formája olyannyira sikeres, hogy az előkerült több ezer éves tőzegvajak többsége mindenféle káros következmény nélkül fogyasztható. Az állaguk az idők során a sajthoz lett hasonló és hamisíthatatlan avas tejtermék szagot árasztanak. Akik vették a bátorságot, hogy megkóstolják, arról számoltak be, hogy animális, mohás, csípős, szalámis ízvilágot tapasztaltak.

Hol találunk tőzegvajat?
Aki élőben szeretne tőzegvajat látni, a dublini Ír Nemzeti Múzeumban és az Edinburgh-i Skót Nemzeti Múzeumban megteheti személyesen is. A cork-i The Butter Museum pedig az Írországi vajkészítés történetébe vezeti be az arra járókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr6517987948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog