Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

Függő vagyok?

Vallomások és fejtegetések a sajtfüggőségről

2015. október 26. - Vaeltaja

Sajtszakértő nem vagyok, nem voltam és szerintem nem is leszek soha. A sajt nekem vagy ízlik, vagy nem. Meg nem tudom állapítani, milyen szálakból fonódik össze íze, mennyi ideig és milyen körülmények között érlelték. Sokszor az alapján választok sajtot – amit hibámnak is beismerek – hogy mennyire szemrevaló. Ez egy eléggé idegesítő lelki folyamat, hisz jól tudjuk azt a sajnos számtalanszor beigazolódó közhelyt, hogy a látszat (sokszor) csal. És amikor olvastam azt a pár cikket, amelyek a napokban abban az ügyben jelentek meg, hogy a sajt függőséget okoz, bevallom: inkább néztem őket, hisz az őket kísérő képek, amelyekből ide is bemásoltam egyet, sokkal inkább vonzottak, mint a tartalom. 

Nem, mintha félnék tőle – ha valamitől függőnek kéne lenni ebben az életben, legyen az inkább a sajt, mint a kávé (bocs a kávét szeretőktől), a csoki (bocs a csokit szeretőktől), vagy éppen a számítógépes játékoktól (bocs a számítógépes játékoktól) – cigiről és alkoholról nem is beszélve.

Egy dolog biztos: szeretem a sajtot, szeretem, ha finom, szeretem, ha friss, és akkor is, ha nem az. 

Minden sajtnak megvan a maga varázsa, és azt felfedezni egyesek számára tudomány, mások számára művészet, jómagam számára pedig – tudniillik 100 % laikus vagyok – pusztán egy szép élmény, és mondhatom, jobb, mint amikor egy másik úton mentem szörnyeket ölni a Diabló III-ban. Pedig az egy igazán jó és nemes játék. És azt is szeret(t)em, de sokkal könnyebben mondtam le róla, mint amikor minden évben a Nagyböjt idejére lemondok az állati eredetű termékekről. 

Vajon valóban az az oka ennek, hogy a tejtermékekben található kazein olyan interakcióba lép az idegrendszerünkkel, amely hasonló hatást vált ki az opioid receptorokban, mint a kemény drogok? 

Az Independent által a hétvégén közzétett cikk szerint igen. 

A cikk elején arra utaltam, hogy a hétvégén több, egymástól többé-kevésbé független forrás is kihozta ezt az anyagot – én személy szerint először a Telegraph hasábjain láttam, és őszintén szólva tapasztalataimból kiindulva inkább az utóbbinak vagyok hajlandó igazat adni, ami a kutatás módszerét illeti: az Independent 120, míg a Telegraph 500 alanyról szól. Az Esquire is az utóbbi adatait erősíti meg, de ez nem is annyira lényeges – aki statisztikával foglalkozik, az bizonyosan tudja, mit számítanak ezek a számok egy-egy ilyen kutatás során: elegen vannak-e, ha 120-an coming outolnak a sajtra való függőségükről, vagy többen kellene, hogy legyenek. 

Számomra mindenesetre a sajtfüggőség különben is egy ennél jóval tágabb konstrukció része. Voltaképp az ember szerintem mindenre függővé válhat, ami tetszik, ízlik, vagy más módon jó. Senki nem mondja például, hogy levegő- vagy vízfüggők vagyunk, pedig egyértelműen azok vagyunk. Hisz az mindannyiunk számára jó. Jellemzően a negatívabbnak ítélt hatású dolgok kapcsán vagyunk hajlamosak függőségről beszélni. Vannak azonban dolgok, amelyekről nem lehet egyértelműen kimondani, egészségesek-e vagy sem – mellesleg szerintem a mai városi levegő vagy a számtalan csövön át hozzánk érkező víz sem feltétlenül az – és ilyenkor felvetődik a kérdés, egészséges-e a sajt, vagy sem.

Számomra egy dolog biztos: minél természetesebb, annál kevésbé egészségtelen. Azt pedig, hogy mi ízlik és tetszik, ki-ki maga döntse el. Én például a házi tejet hiányolom inkább, amikor nem férek hozzá, mint az abból készült sajtot, és a tejből is a kecsketejet leginkább. Pedig egy jó testes sárga juhsajt akkor is szemrevalóbb, nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr378019855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.10.26. 13:28:03

Függő én sem vagyok, de szeretem a sajtok egy részét. Mondjuk Pálpusztait még nem ettem, de a rúzsos sajtokat, ha elég érettek (és büdösek :D) szoktam szeretni. Múltidőben. Hol lehet manapság választékot találni Budapesten, camambert és hasonló sajtokból?
Sparban drága és szar ami árulnak, Auchanból szinte teljesen eltűntek pedig régen ott szoktam rá, Tescoban sose láttam ilyesmit... :(

Komojtalan 2015.10.26. 14:56:21

Sajnos főleg mióta van internet egyre több hülyeség is napvilágot lát, jó példa erre a "Brit tudósok". Pont ma találták ki az "okosok" hogy a szalonna rákkeltő. Anyád. De ha még az is kit érdekel? Azbeszt nélkül tudok élni, sült szalonna nélkül nem :-). Mivel ez nem a húsimádó.blog (azt is érdemes olvasgatni) hanem sajt, így én minden nap eszem sajtot. Nem egy meghatározott típust szeretek, hanem 10-15 félét, épp amihez kedvem van, illetve ami van itthon. Ha már a teljesen természetes sertéshús, meg tejtermék ennyire egészségtelen, akkor mégis mi egészséges? Biztos az Exxx kezelt génkezelt növények.

jolaca 2015.10.26. 22:45:40

Annyira azért nem kellene büntetned magad, hogy Nagyböjtöt tartasz!... Volt eddig - vagy reméled, hogy lesz - valami hozadéka?
Inkább egyél sajtot, ha jól esik!

Ernoke 2015.10.27. 15:01:21

Én is sajtfüggő vagyok, de én minden sajtot szeretek, nem tudok kivételt mondani, a legócskább bolti trappistától kezdve a legjobb camembertig _minden_ sajtot imádok. És rosszul tud esni, ha egy darabig nem eszem, rendkívül kívánós leszek.
Viszont a tejet és a joghurtot ki nem állhatom, a szagukat is utálom, úgyhogy ez nem a tejtermékek sajátja, hanem a sajtban lehet valami plusz is, ami függőséget okoz.:)

vlagyimi rputyin 2015.10.27. 18:03:38

mazoista vagyok trapista sajtot is szoktam enni

Vaeltaja 2015.10.27. 18:30:37

@Komojtalan: Alapvetően nekem is az volt az egyik legelső gondolatom, amikor láttam a Telegraph posztját - brit tudósok :) Ám kiderült, ezúttal kivételesen amerikaiak :)

Vaeltaja 2015.10.27. 18:36:37

@jolaca: Én úgy vagyok vele, hogy mindennek megvan a maga ideje és helye.
És Böjt után még finomabb a sajt :)
Másfelől, ha nem vigyázunk, meglesz még a sajtevésnek is a böjtje...

sage5 2015.10.27. 19:57:45

@Komojtalan:
A voros hust fogyasztok koreben sokkal magasabb a vegbelrak elofordulasa mint azoknal akik nem vagy kevesebbet fogyasztanak.
Ez statisztikai teny. Hogy helyette ki mit eszik es az meg hogyan hat azcegeszsegre, meg kinek mi az erdeke eladni az mas tema

Komojtalan 2015.10.28. 13:43:15

@sage5: Sokkal magasabb? Akkor a WHO átvert mindenkit, letagadja a valós tényeket. Az embernek 5% esélye van a rákra. Ha bent ülsz egész életedben egy steril szobában akkor is van 5% esélyed. Na és ennek az 5% -nak a 18% -a az óriási veszély, azaz ha egyéb negatív hatás nem érne akkor 6%. Csak persze ez nem lenne hír, ezért van kiemelve a 18%. Ha minden igaz amit az orvosok károsnak mondanak akkor az emberiség már rég kipusztult volna. De tudod mit? Inkább éljek a kedvem szerint 50 évig, mint 80 -ig minden hülyeséget elhagyva ami "káros".

@Ernoke: Érdekes módon a tejet én is utálom. Nem egyszerűen nem iszom meg, hanem utálom. Feldolgozva, sajt, vaj vagy akár kakaó jöhet, de a tej nem.

BéLóg 2015.12.01. 22:25:19

@Hóhér az utolsó barátod: A Pálpusztai szerintem nem illatosabb mint egy-egy jó rúzsos Winzerkäse (vincellérsajt). De ott vannak még a Limburgerek és hát a cseheknél kaptam rá az olmützi sajtokra (olomoucké tvarůžky), ezzel kivívva sok "hazafias" munkatársam tiszteletét :-)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.12.02. 07:55:40

@BéLóg: azóta volt szerencsém kipróbálni a pálpusztait, de nálam a kukában végezte. Sparban vettem és volt valami kellemetlen, erjedőben lévő aludtejre emlékeztető íze, amivel nem tudtam megbarátkozni. Korábban az Auchanból hoztam valami rúzsos sajtot, az isteni volt, csak két napig hallgatthattam a párom morgását, hogy bűzlik a hűtő. :D
(Pedig nagyon becsomagoltam)
Sajnos azóta sem találok olyat...

BéLóg 2015.12.02. 18:08:36

@Hóhér az utolsó barátod: Nem lehet hogy az a sajt amit ettél az egy rúdszerű (asszem dán) sajt volt? Nekem ez a sajt volt az egyik felfedezésem külföldön és rettentően örültem mikor az Auchanban egyszer megtaláltam, de aztán eltűnt. Mondjuk az ára 3x annyi volt EUR-ba átszámolva mint a németeknél, de egye fene (én!) mondtam. Aztán eltűnt.
Az biztos hogy igen jellegzetes szaga és íze volt!
Mondjuk nekem van otthon vákuumos tároló, kiszívható belőle a levegő de nem túl nagy.
De amikor hazahoztam egy félkilós négyzetalakú cseh pivní syr-t (sörsajtot), na akkor azt simán kipateroltatták velem a LAKÁSBÓL! Pedig az is benne volt vagy három zacskóban...
laktoscollection.cz/view.php?cisloclanku=2013100005
A linkben görgetve kábé középen, az az aranypapírba csomagolt söröző emberes sajt volt.
Egyébként az Auchan sajtkínálata (francia tulajdonú bolt, tán azért) még mindig jobb mint az átlag.
Csak azok az árak forintban! A guta megüt hogy hogyan lehetséges sajtokat 2x sőt 3x drágábban adni ugyanabban a bolthálózatban (teszkó, spár, akármi) magyarországon mint külföldön euróban!
(Mondjuk a brit teszkós vörösbab is fele annyi angliában mint odahaza, ezt se értem, vagyis hát dehogyisnem!)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.12.03. 00:08:23

@BéLóg: úgy tűnik, a sajtokat annyira nem kedvelő lakótársak valamiért nehezen tűrik ezeket az érett finomságokat :DDDD
Amit ettem és még finom is volt, az Auchan házi csomagolású sajt volt, vöröses, inkább narancssárga kéreggel és nagyon lágy belsőséggel. Felirat/papír/stb nem volt hozzá. És tényleg iszonyatos szaga volt, még a kifejezetten sajttárolónak vett edényben is. :D
Miután annyit ettem belőle, hogy két napig nem kívántam (mást se nagyon, nem csak sajtot), beleegyeztem, hogy a maradék kuka... förtelmes bűzt árasztott miatta a hűtő. :)
Viszont azóta nem találok olyat sehol. :(

BéLóg 2015.12.03. 01:00:33

@Hóhér az utolsó barátod: Nem azért de én még nem ettem nemfinom sajtot...
Nem írtad hogy a sajt milyen alakú volt. Torta? Háromszög? Kerek süti?
Néztem a neten "Auchan saját márkás sajt" címszóval de csak ömlesztettet találtam. A rúzsos sajtok közül például (számomra) a St Albray sajt például kesernyés, a német Winzerkäse ugye az az erős illatú, az a dán (?) rúd amiről írtam, na annak meg még különlegesebb volt az aromája és az illata, inkább le sem írom mire emlékeztetett (inkább szokatlan sajt esetében). Aztán van még a négyzetes Le Vieux Pané (pané mint panír!) talán "az öreg kérges"-nek lehetne fordítani, de ez sem saját márkás...
Ma vettem egy 7-sajtos válogatást (560 gramm net), amiből tegnap az alábbi három darabot ettem meg.

Red Leicester, egy vöröses cheddar típusú sajt. Kb. 5x5 cm darab Átlagos. A doboz adatai szerint a szinezék neve: Annato. Ez a Wikipédia szerint: hu.wikipedia.org/wiki/Annatto
Az annatto (E160b, bixin), az amerikai kontinens trópusi égövében honos orleánfa (Bixa orellana L.) nevű fa terméséből kivont piros színű élelmiszer-adalék. Illata „kissé paprikás, egy csipetnyi szerecsendióval”, íze „kissé édes-paprikás.

Wensleydale cheese with sweetened dried cranberry, azaz édesített vörösáfonyás Wensleydale sajt. Na ez nagyon különleges volt, mintha darabos joghurttot ettem volna és a szárított gyümölcsök mint valami meglepetés akadtak a nyelvemre!
Kár hogy kicsi volt, kb 10 cm hosszú szögletes rúdforma, nagyon fehér. Ennek majd utána nézek, szerintem ilyen van a helyi teszkó kínálatban külön is.

Austrian smoke flavour processed cheese with butter, azaz osztrák füstaromával ízesített vajas sajt. Ez elég ismerős ízű volt, szerintem ilyen otthon is van. Ez egy kicsi hurkaforma műanyag "bőrbe" (sic) volt téve. Kb. 8 centi és nagyjából 2 centi átmérőjű. Gondolom a füstaroma miatt barnás színezetű volt.

Mindenkinek jó étvágyat!

Éjfél után meg megettem a kb. 10 cm átmérőjű sütiforma Mini Brie full fat soft mould ripened cheese-t, azaz zsíros, lágy, érlelt (penészes) sajt. Nem tudom az adatokból jól olvastam, 100 g-ban 31% zsír, ez inkább a félzsíros sajtkategória (25-45%). A zsíros (full fat) sajtnak 45-60% között kell lennie a definíció szerint... De azért nem bántam meg, na!
Szóval ez egy teljesen szimpla "camembert". Ha minősítenem kéne, mint a cseh Hermelín. Lehet kicsit várni kellett volna, de hát a sajtoknak az én kezemben folyamatos az apokalipszise!

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.12.03. 08:28:29

@BéLóg: hát én már ettem. Lásd sparban árult pálpusztai vagy szintén sparos "danish blue" amit a mostanában felfedezett gorgonzola helyett vettem. :)
Amit említettem, hogy rúzsos és finom, az címke/felirat nélküli, tortaszelet formájú volt. Papírtálcán, folpakkal csomagolva. Felirat csak annyi, hogy rúzsos sajt. És utoljára vagy két, talán három éve láttam az Auchanban.

BéLóg 2015.12.03. 22:33:18

@Hóhér az utolsó barátod: Én szeretem a Danish Blue-t, most is vettem egyet csak még nem ettem meg.
Lehet az a sajt valamilyen készlet utolsó darabja volt, azóta meg vagy nem árulják vagy nem kell "kiszerelni" és ezért nem találod... Végig kell enni a készletet aztán megmondani, köztük volt-e? :-)
Ma a 7 sajtos válogatásból egy Medieum Cheddar cheese (közepes Cheddar sajt) került sorra, tökéletes enyhébb aromájú Cheddar. Aztán az Edam Holland medium fat hard cheese, ami egy edami félzsíros kemény sajt -- VOLT! Edami, ennyi. Olyan mint amit otthon is vehet bárki, már ha Edamból való Edamit vesz :-).

BéLóg 2015.12.05. 02:04:00

Na, utolsónak a 7-es válogatásból a brit Stilton maradt, ez az amit igér, egy nagyon finom kékpenészes brit sajt. Sokkal finomabb mint a Roquefort, amit bár szeretek, de nagyon sós. Viszont mivel kis darab volt, hát "ettem hozzzá" :-) egy Tesco Finest Reserve Gruyére nevű sajtot. Ez a leírás szerint Svájc egy kis hegyi tejüzemből származó alacsony zsírtartalmú kemény sajt, aminek van egy földimogyorós (?) és karamellás íze. Hát nem tudom. Nem volt rossz de se ezt, se azt nem éreztem. Majd veszek még egyet és jobban megcsócsálom.
Azt sehol nem találtam hogy az "earthy nuttiness" az tényleg "földi mogyorós"-at jelent-e, ennyire se én, se a gugli trnaszlét sem tud angolul :-)

bio 2019.11.14. 15:26:48

@BéLóg: abban a kis hegyi uzemben kozel 150-200 tonna sajtot erlelnek es forgatnak robotok a nap 24 orajaban :)
amugy az angol minden kemenysajtnal nuttyt erez.....ez amolyan kotelezo "iz aroma" amit kierezni velnek.
Kb mint a boroknal az ilyen olyan vanilias ananaszos felhang
A Gruyere nalam az egyik legnagyobb kedvenc amugy.
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog