Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

XII. Újbor és sajt fesztivál

2016. december 13. - eszabolcs

November utolsó hétvégéjén 26-27-én rendezték meg 12. alkalommal az Újbor és Sajtfesztivált, ahová egész Kárpát-medencéből érkeztek borászok és sajtkészítők. Ennek a színvonalas eseménynek a Vajdahunyad vára adott helyet, a vendégek gyönyörű környezetben kóstolhattak jobbnál jobb borokat és sajtokat.

Mi a sajtokra fogunk fókuszálni ma. A rendezvényen számos kis kézműves sajtkészítő szerepeltette magát, de inkább friss, mint érlelt sajtokkal. Az új borokkal ezek is szépen harmonizáltak, de személyes véleményem, hogy borok mellé főleg az érlelt sajtok kellenek íz mélységük és íz intenzitásuk miatt. Személy szerint csak a díjnyertes sajtkészítőket nevezzük meg, de a többiekről is találhattok képeket és részvételi listát az újbor és sajtfesztivál oldalon.

A fesztivál első napján minden résztvevő sajtkészítő több sajtból álló mintát adhatott le, amelyekből a zsűri a következőket díjazta.

A legjobb füstölt parenyica Míves sajtműhely:

Burján Emese a nagyon finom parenyicájukkal nyert, amelynek igazán karakteres mégis lágy füstös íze van. Kiemelkedő és különböző füstölési technikájuknak köszönhetően nagyon jó sajtokat készítenek, de a csodálatos joghurtjaik is figyelmet érdemelnek.

 

Kárpát medence sajttermelője: Sinka Árpád

Sinka Árpád díjnyertes sajtja a Hargitából érkezett és a Telemea volt, amely egy erdélyi sós fetához hasonlatos sajt fajta. Emellett az érlelt sajtjait emelném ki, amelyek nyerstejből készültek, 4-8 hónapos kemény hegyi sajtokhoz hasonlóak, kissé tördelékesebbek és  nagyon pikáns ízűek. Többféle fűszerezéssel készülnek és a nehéz testes borokhoz passzoltak.  

Az év sajttermelője 2016: Teleky kézműves sajtok

Elek Szabolcs díjnyertes sajtja egy 6 hónapos nyerstejből készült gouda tipusú sajt lett. Illata édeskés, mégis intenzív és rúzsflórára emlékeztet. Íze pedig krémesen olvad, pikáns húsos és édes karamelles ízek keveredése, amely legjobban a Bárdos Chadonnay-val harmonizált. A tökéletes bor és sajt párosításról a következő linken találhattok képet: Zamatkaland

 

 

Vasárnap az esztergomi érsek megszentelte a termelők sajtjait, hogy azok ezt családjukkal közösen karácsonykor fogyasszák el.

Hasznos és mélyebb eszmecserét folytathattam kedves székely sajtkészítő barátainkkal és Kiss Ferenc sajtmesterrel. Nagyon jó látni és hallani, hogy lassan de biztosan fejlődik a hazai kézműves sajtipar és a határ túloldalán is mesés sajtok készülnek. Személy szerint is tapasztalom és látom, hogy mekkora nehézségek terhelik a sajtkészítőket, akik egy személyben kell, hogy gazdák legyenek, sajtkészítők, érlelő mesterek és még értékesítők, vásárosok is egyben. Ez nagyon nagy teher mindenkinek és a fejlődés gátja tud lenni, akár a minőség rovására is megy. Nincsenek meg hazánkban a máshol hagyományos több generációs családi alapokon nyugvó sajt orientált gazdaságok (Németország, Hollandia, Anglia), se pedig a közösségre, tradíciókra építő sajtkészítés rendszere (mint Franciaországban és az Alpokban, Olaszország, Spanyolország). Így minden sajtkészítő jelenleg szélmalomharcot vív a kis gazdaságok minden hibájával, tőke, kapcsolatok, közösség híján pedig nehezen tud fejlődni. Ezen tudnának a pályázatok segíteni, viszont azok olyan szigorú ellenőrzéseket, extra költségeket, adminisztrációt vonnak maguk után, amitől a kis sajtkészítőknek nagyon rizikós még így is belevágni. Ilyen rendezvények és hasonlók tovább erősítik és fejlesztik a hazai sajtkultúrát, ami a már nagyon neves és elismert hazai borkultúrának is egy teljesen új lehetőséget tud nyújtani. A megfelelő minőségű sajtok a legjobb magyar borokkal párosítva bárkinek felejthetetlen élményeket tudnak nyújtani. A külföldi vendégekből tapasztalva, ezeket az élményeket biztosan hazaviszik és mindenkinek boldogan fogják mondani, hogy Magyarországon mennyire jó borokat és sajtokat kóstolhattak.

További képek az eseményről és sajtokról, sajtkészítőkről

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr5412022269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog