Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

Kemény köret lágy leveseknek

2015. július 14. - body_andras

Ha Erdélyben jár az ember, nem képzelheti el ebédjét egy jó leves nélkül. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Csíkszeredában, anyósom konyháján ehettem egy tál salátalevest. Nem is egyet! Amikor megtudtam, milyen előétel lesz terítéken, készítettem hozzá egy ízletes kiegészítőt, a konyhafőnök engedélyével. Természetesen sajtosat.

A székely salátaleves egy könnyed, nagyon finom és laktató étel. Akkor tökéletes, ha a salátalevelek puhára főnek (ezt mondjuk nem nehéz megoldani), a tojást belehabarják a levesbe, a fűszerezés pedig nem túl erős. Egy ilyen fogás mellé jól jöhet egy kiegészítő ropogtatnivaló: a sajt chips.

_dsc6710.jpg

Bármilyen félkemény sajtból lehet készíteni, én Leerdammert használtam. A reszelt sajtból kis kupacokat tettem egy sütőpapírra. Ízlés szerint lehet a kupacokat fűszerezni, mert ugye a chipset sem esszük sótlanul. Fél kávéskanálnyi vajat tettem mindegyik kupacra, hogy legyen még több zsiradék a sütésben.

Egyszerű villanytűzhelyben, kb 200 fokon, alsó és felső fűtéssel kezdtem a sajtot olvasztani. Amikor már eléggé megolvadt, átkapcsoltam grillezőre, hogy kérgesre piruljanak. Nem kell sokat várni, hamar elkészülnek a chipsek.

Gyakorlatilag bármilyen leves mellé tálalhatjuk, amiben nincs hús vagy egyéb fogravaló sűrűség. A sajtválasztás is ízlés dolga, csak ne legyen túl lágy a sajt, mert abból nem lesz ropogós chipsünk.

Levest sem muszáj főzni hozzá, egy délutáni nassoláshoz vagy társasági csemegézéshez is tökéletes választás. Jó étvágyat hozzá!

A Leerdammer sajtot a White Lake Kft támogatásának köszönjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr497610702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Phteven 2015.07.16. 13:33:01

Remegve várom, hogy mikor jelennek már meg az Index címlapján az Ennél finomabb pirítóst még nem evett, vagy a Világ legegyszerűbb főtt tojás receptje c. cikkek?

body_andras 2015.07.17. 10:33:12

@Phteven: Pánikra semmi ok, lesznek még ilyenek ;)
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog