Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

A hollandok legnagyobb lyukai

2015. július 09. - body_andras

Nem az a kérdés, hány lyuka van egy hollandnak, hanem az, hogy mekkora. Félre ne értsen senki, mert itt egy nagy lyukú sajtról, a holland Leerdammerről van szó, nem huncut témákról.

A Leerdammer egy klasszikus holland félkemény sajt, ami pasztőrözött tehéntejből készül. 1914-ben alkotta meg bizonyos Cees Boterkooper sajtmester, hogy a Gouda és az Edamer mellett létrehozza Hollandia harmadik "nagyágyúját". 1977 óta a Group Bel gyártja Schoonrewoerd faluban, ahol Boterkooper is kezdte anno. A falu közigazgatásilag Leerdam városához tartozik, innen kapta a sajt a nevét is. Valljuk be, nekünk mint nemzetközi sajtklienseknek, jóval egyszerűbb így a neve, mint mondjuk ha "Schoonrewoerder" lenne.

_dsc6700.jpg

A Leerdammer egy nagyon lyukas sajt, ezt hangsúlyoztam már a poszt elején is. Valószínűleg a legtöbb és legnagyobb lyukkal rendelkező textúra a hollandok kínálatában. Szakértők szerint a Gouda és az Edami közti átmenetnek tekinthetjük, ill. a Gouda jellegű sajtok családjába szokták sorolni. Felülete a lyukaktól eltekintve sima, tapintása lágy és rugalmas. Vágásnál és reszelésnél tipikus félkemény reakciói vannak - avagy hűtőből kivéve még könnyebben kezelhető, szobahőmérsékleten már könnyen mállik. Enyhe, mogyorós, édes íze van. Kérge természetes és kemény, de nem vastag. Viaszos burkolatban forgalmazzák.

Számomra kellemes meglepetés, hogy a tipikus félkemény lyukas sajtokhoz képest mennyire izgalmas íze van. Ha szendvicsbe kell sajtot szelni, vagy tésztához reszelni (és momentán nincs jobb ötletünk, milyen egzotikus sajttal dobhatnánk fel a napot), akkor ez egy jó választás. Magyarországon több nagy üzletlánc boltjaiban is kapható.

Szimpatikus gesztus a gyártótól, hogy recepteket ajánlanak a sajtjukhoz. Mivel még salátát nem mutogattam eddig a blogon, kiemelném tőlük az egyiket: szójabab, koktélparadicsom, Chorizo kolbász és Leerdammer sajt kell csak hozzá. Az emlegetett hentesáru egy különleges spanyol csípős kolbász, szerintem bármilyen csípőssel helyettesíthetjük.

Kép forrása: Leerdammer/ Recipes

Bátran kijelenthetjük, a Leerdammer megérdemelten lett Hollandia egyik legnépszerűbb sajtja. Saját tapasztalatból mondom: még azok is szívesen csemegéznek belőle, akik amúgy nem nagy sajtkedvelők.

A Sajtológia értékelése: 8/10

A teszthez használt sajtot a White Lake Kft támogatásának köszönhetjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr97610664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejér Roxanne 2017.11.20. 13:34:32

A chorizo
1. nem feltétlen csípős, bár persze létezik belőle tüzesebb változat is, de eredendően nem az
2. állagra és ízre kevéssé emlékeztet bármely magyar kolbászra
3. jó hír viszont, hogy nem olyan borzasztó ritka, a tescoban erős középáras termék és 3-4 féle is van, culinaris nem kérdés, máshol még nem néztem, mindenesetre beszerezhető
4. és érdemes is beszerezni, a különbség csak annyi, mint amikor a cacio e pepét első körben próbaképpen bolti reszelt parmezánnal csináltam, másodjára pedig a jóval autentikusabb megoldásnak számító pecorinoval.
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog