Ha Erdélyben jár az ember, nem képzelheti el ebédjét egy jó leves nélkül. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Csíkszeredában, anyósom konyháján ehettem egy tál salátalevest. Nem is egyet! Amikor megtudtam, milyen előétel lesz terítéken, készítettem hozzá egy ízletes kiegészítőt, a konyhafőnök engedélyével. Természetesen sajtosat.
A székely salátaleves egy könnyed, nagyon finom és laktató étel. Akkor tökéletes, ha a salátalevelek puhára főnek (ezt mondjuk nem nehéz megoldani), a tojást belehabarják a levesbe, a fűszerezés pedig nem túl erős. Egy ilyen fogás mellé jól jöhet egy kiegészítő ropogtatnivaló: a sajt chips.
Bármilyen félkemény sajtból lehet készíteni, én Leerdammert használtam. A reszelt sajtból kis kupacokat tettem egy sütőpapírra. Ízlés szerint lehet a kupacokat fűszerezni, mert ugye a chipset sem esszük sótlanul. Fél kávéskanálnyi vajat tettem mindegyik kupacra, hogy legyen még több zsiradék a sütésben.
Egyszerű villanytűzhelyben, kb 200 fokon, alsó és felső fűtéssel kezdtem a sajtot olvasztani. Amikor már eléggé megolvadt, átkapcsoltam grillezőre, hogy kérgesre piruljanak. Nem kell sokat várni, hamar elkészülnek a chipsek.
Gyakorlatilag bármilyen leves mellé tálalhatjuk, amiben nincs hús vagy egyéb fogravaló sűrűség. A sajtválasztás is ízlés dolga, csak ne legyen túl lágy a sajt, mert abból nem lesz ropogós chipsünk.
Levest sem muszáj főzni hozzá, egy délutáni nassoláshoz vagy társasági csemegézéshez is tökéletes választás. Jó étvágyat hozzá!
A Leerdammer sajtot a White Lake Kft támogatásának köszönjük.