Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

WTF? Kék sajt? Nem kék penészes, hanem frankón kék!

Mondok még jobbat: ebből csináltam első "szakszerű" omlettemet!

2015. december 30. - body_andras

Egyszer egy Kedves Olvasó hozzászólásában említette, hogy a "madaras teszkó" sajtpultjában bizony vannak jó sajtok is, avagy nemcsak ócskaságokkal képviseltetik ott magukat az ipari sajtok. Nos, ez amúgy a legtöbb szuper- és hipermarket sajtpultjára igaz, vagyis lehet találni eredeti példányokat külföldről (pl. igazi parmezánt vagy Brie-t). A különlegességek megtalálásában reménykedve vettem a fáradságot és ellátogattam az ajánlott helyre.

Óriási meglepetés nem igazán ért, az itt vett Brie tényleg belül folyós, illatos sajt volt, a kommersz trappisták közt pedig szép számmal voltak híres "idegenlégiósok", pl. Padano, Manchego, stb. Itt bukkantam rá pl. a tarka Porter Cheddarra is.

A sok sajt közül nem lehetett nem észrevenni egy rikító kék példányt. Egyből fel is kaptam egyet, "mi a tököm ez?" felkiáltással.

A címke szerint ez Gouda (fogadjuk el Gouda-jellegűnek), benne pedig "gyógynövények és levendula" van elmorzsolva. Kicsit utánajártam eredetének, és bebizonyosodott, csak nekem újdonság a levendulás Gouda jellegű sajt. Korábban már említettem a Basiron által gyártott Pesto Verde sajtot. Ugyanaz a cég készít Pesto Rosso-t is. Azt sajnos nem tudtam kideríteni, hogy ezt a kékséget is nekik köszönhetjük-e. Minden bizonnyal ugyanazt a filozófiát követi, avagy készítettek egy szokatlanul élénk színű, ismert ízekkel megspékelt félkemény sajtot. A két pesto-s sajthoz képest ebben nem érezhető annyira a levendula, de még a színezékként (állítólag) használt áfonya sem.

Ha értékelnem kéne, 4/10-et adnék az ízére, mivel ez csak egy közönséges Gouda-jellegű sajt. A színezetért viszont 9 pontot adok, szerintem jó poén! Sokszínű sajttálakhoz ajánlanom, vagy bármilyen főtt ételhez, melyet egy csipetnyi kék szín sokkolóvá tehet. Az ízét biztosan nem fogja elrontani semminek.

Készítettem vele egy sajtos omlettet, csak hogy érzékeltessem, mennyire őrültté tud tenni egy egyszerű ételt is. A képek mellett rövid útmutató olvasható az elkészítéshez, jó étvágyat hozzá!

Korábban azt hittük, idén már nem lesz több poszt. Tévedtünk, de ezennel már valószínű, tényleg az utolsót láthatjuk 2015-ben, így ismét boldog új évet kívánunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr18158218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Pickles 2015.12.30. 14:52:13

Ez az omlett elég undorító lett már bocsi.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.12.31. 10:31:36

Hát erről a képről nekem sem az evés jut eszembe :(
Hasonlót már láttam, de az sötétzöld volt. Valahogy nem jött meg hozzá a kedvem. ;)

Void Bunkoid 2015.12.31. 12:11:49

Hagymás-tojásos predátorvér, lol:)

Lángharcos 2015.12.31. 12:16:30

Ne legyetek már ilyen nyámnyilák. Egy szilveszteri bulin se tudjátok elképzelni, hogy zöld sajtos sütiket egyetek?

Én sajttányérra tenném, a vörös pesztos és a világoszöld (wasabis) sajtokkal sormintába rakva. Nagyon szépen kiemelné a színüket.

Vili Doli 2015.12.31. 12:29:23

Valami hasonló kék förmedvényt kóstoltattak az Ósanban - szerencsére, mert most már tudom, mi az, amit AZ ÉLETBE SOHA NEM FOGOK VENNI!
Levendulás sajt volt, az íze meg mint a köptető.Pfúj!

Netuddki. 2015.12.31. 14:06:10

Kitörte az egyik lábát az avataros bula lova, és le kellett vágni. A tányéron egy szelet látható belőle...

_atti 2015.12.31. 14:07:21

Egyébként az íze nem rossz! :)

Angaga 2015.12.31. 14:36:59

Szerintem meg nagyon is gusztusos az az omlett.

McKinney 2015.12.31. 15:28:26

sajtos ételfesték - jó étvágyat

bkkzol 2015.12.31. 15:40:27

Amióta akár UV ételfestékekhez is hozzá lehet jutni.... nem kell cifrázni, hogy vaszabi vagy levendula.... a világ bármely levendulája sápadt virágocska...

bkkzol 2015.12.31. 15:41:21

@Angaga: gusztus dolga..., mint a szado-mazo....
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog