Blog a legnemesebb tejtermékekről

Francia kecskesajtok

Palet de Chèvre: egy kis ízelítő a legaktívabb sajtnemzet és a kecskék közös termékeiből

2016. június 29. - body_andras

Franciaország épp foci EB-t rendez, a helyszínen pedig magyar szurkolók ezrei élvezhették (a válogatott remek szereplésével járó nemzeti örömök mellett) többek közt a francia kultúra megannyi ajándékát. Remélem nem hagyták ki azt a lehetőséget sem, hogy a kiváló és méltán híres sajtokat is megkóstolják.

Na de hogyan érezzék át ugyanezt az élményt azok, akik itthonról követik a franciaországi eseményeket? Nos, a hazai szupermarketek és egyéb sajtpultok szerencsére szolgálhatnak mindenféle eredeti francia termékkel. Vehetünk Camembert sajtokat, francia hegyvidéki sajtokat, vagy Fondue-zéshez hozzávalókat, készíthetünk Brie sajtos szendvicset, és mindezt megkoronázhatjuk egy-egy üveg francia borral, szóval nem vagyunk teljesen elveszve.

A felsorolt francia sajtfélék már-már lerágott csontnak, a francia sajtkultúra ordas nagy sztereotípiájának számítanak, így a kedves olvasók utólagos engedelmével hadd ajánljak valami mást, a változatosság kedvéért. Nemrég kipróbáltam a franciák "kecskés Camembert" termékét, melyet a Président gyártó Le Palet de Chèvre néven forgalmaz.

Egyszerű lágy fehér penészes sajt, kellőképpen illatos. A kérge nem teljesen homogén, tésztája nem túl folyós. Érezhető rajta, hogy kecske eredetű, tehát a látszat ellenére kicsit sem emlékeztet a hasonló kinézetű Camembert-ekre. Szendvicsben szeletelve vagy grillezve ajánlott fogyasztása, friss nyári gyümölcsökkel vagy ezekből készült lekvárokkal. És persze édes borral vagy ciderrel.

Tehát érezzük át egy kicsit a francia sajtkultuszt így a nyár elején: együnk francia kecskesajtokat! És nemcsak a francia EB miatt, hanem más okból is. Hamarosan kezdődik a parlagfű szezon, az allergiásoknak pedig (állítólag) sokat segíthet, ha parlagfüvön legelő kecskék tejét isszák és persze sajtját eszik. Ezt egyébként hazai, kecskét is tartó termelők sajtjaival is meg lehet oldani.

Lássuk - a teljesség igénye nélkül - milyen híres francia kecskesajtok vannak még! Ezekből válogathattak mindazok, akik a helyszíni szurkolás és egy kis gasztronómiai kaland kedvéért utaztak az egyik legnagyobb sajtnemzet földjére.

Napóleon szülőföldjén, Korzikán robusztus, szinte vad kecskék tejéből készül egy sajt A Casinca néven. Ez a kézműves ínyencség az egyik legjobb mosott kérgű sajt a Földközi tenger környékén.

A Banon híres Provence-i sajt, AOC jelöléssel. Rusztikus csomagolását gesztenyelevélből készítik, részben ettől olyan jellegzetes. Két, szintén népszerű változata a Banon aux Baies Roses és a Banon à la Sarriette. Előbbit a Baies Roses növény szárított termésével, utóbbit levendulával és kakukkfűvel fűszerezik.

 

A Bleu de Chèvre, mint ahogy neve is jelzi, kecsketejes kéksajt. Sűrű tésztáját (értelemszerűen) kékpenész foltok tarkítják, a szájban könnyen olvad, ízén érezhetők a legelő növényei.

 

A Cabri Ariégeois lucfenyő dobozban kapható mosott kérgű lágy sajt, a Mont d'Or mintájára készítik Ariège környékén. Nagyon lágy és selymes belül, íze erőteljes, enyhén a fenyő is érezhető rajta.

 

A Crottin de Chavignol nevében a crottin azt jelenti, hogy lótrágya. Szerencsére a patás jószágok ürülékének semmi köze nincs ehhez a sajthoz, valójában egy nagyon népszerű, mellesleg 1976 óta AOC jelölésű érlelt friss sajt.

A pireneusi kecskék tejéből készül az egyedi Pavé de la Ginestarie sajt. Receptje szigorúan titkos, bár a kérgén szalma nyomai láthatók, melynek vélhetően köze van az érlelésben részt vevő baktériumokhoz is.


Cévennes területén, az Alpok közelében készült a jellegzetes, apró méretű Pélardon. Lágy, tejes-mogyorós ízű, 2-3 hátig érlelt friss sajt.

Szintén AOC jelölésű, formájának köszönhetően "piramisnak" is becézett híres kecskesajt a Pouligny-Saint-Pierre.

Indul a levendulaszezon, ezért most semmiképp sem mehetünk el szó nélkül a Saint-Domnin sajt mellett! Alpes-de-Haute-Provence régióban készítik, 2 hét érlelés alatt a dekoratív levendula ágak íze is megmarad benne.

Külsőre furcsa, valójában egyszerű és nagyszerű sajt a Truffe de Valensole. Sötét feketeszén porral borítják külsejét, belül Haute-Provence kecskéinek érlelt lágy, szinte habos sajtja kényeztet friss ízével.

További kecsketejes franciasajtok - ez még mindig nem az összes, de többre virtuálisan sem tudtam rábukkanni:

  • Berrichon
  • Bonde de Gâtine
  • Bouton-de-Culotte
  • Bouyguette des Collines
  • Buchette Pont d’Yeu
  • Capri Lezeen
  • Cathare
  • Cendré de Niort
  • Chabichou du Poitou
  • Charolais
  • Chevrotin des Aravis
  • Chevrotin des Bauges
  • Clochette
  • Coeur de Touraine
  • Dôme de Vézelay
  • Figuette
  • Gour Noir
  • Morvan
  • Mothais-sur-Feuille
  • Pavé Blésois
  • Pechegos
  • Persillé de Tignes
  • Petit Fiancé des Pyrénées
  • Picodon
  • Racotin
  • Rigotte de Condrieu
  • Rocamadour
  • Rouelle du Tarn
  • Rove Cendré
  • Roves des Garrigues
  • Saint-Christophe
  • Saint-Nicolas-de-la-Dalmerie
  • Sarments d’Amour
  • Selles-sur-Cher
  • Signal
  • Tarentais
  • Taupinette Charentaise
  • Tétoun de Santa Agata
  • Tomme à l’Ancienne
  • Tomme Caprine des Pyrénées
  • Tomme de Chèvre des Charentes
  • Sainte-Maure de Touraine
  • Tommette de Chèvre des Bauges
  • Trèfle
  • Trois Cornes de Vendée
  • Valençay
  • Ventadour

 A francia kecskesajtok kutatásában segítségemre volt Juliet Harbutt The World Cheese Book című könyve.

Képek forrása: formaggiokitchen.com, marcdelage.a.m.f.unblog.fr, laiterielacotiere.fr, a142.idata.over-blog.com, static.produits-laitiers.com, fromagerie-bale.fr, frenchfoodintheus.org, cducentre.com, 
farm6.static.flickr.com, androuet.com

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr458824088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szsuzsanna 2016.09.23. 10:46:36

Bocs., hogy egy régebbihez írok, -a mostani kecskesajtos írásnál vettem észre, ezt...
A francia kecskesajtok közül, a mi abszolút kedvencünk nevét nem tudom ide írni, -szégyen, mert mindig ezt "vadásztuk"...-föl is van írva, valamelyik "csavargós füzetünkbe"...
Nem sok "regioban" kapható, -középtől, dél felé...
Úgy "néz ki", mint egy szelet piskótarolád, vagy bejgli...-lehet röhögni..
Lágy, fokhagymával ízesített, kecskesajtot "kinyújtanak" kb. egy cm-es vastagságúra, és megkenik isteni finom zöld-fűszeres maszattal, szorosan összetekerik, és jó ujjnyi vastag szeletekre vágva, -"hungarocell tálcácska + folpack" csomagolásban árulják...
Sok féle kecskesajtot (is) kóstoltunk, -nekünk, ez marad a kedvencünk..
Jasper Roberts - Blog