Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

Fondue

A legjobb sajtos csemege, melyet amatőrként is készíthetünk vendégeknek

2016. április 08. - body_andras

Fondue party!

Illusztráció: addictedtofondue.com

Ennél jobb szolid házibulit el sem képzelhet egy sajtkedvelő. Egyszerű, ízletes vendégváró kaja, finom borok és jó társaság: kell ennél több?

Az autentikus Fondue kedvelőinek csak azt ajánlom, hogy próbálják ki bárhol Franciaországban vagy Svájcban, olyan éttermekben ahol szakszerűen készítik, helyi sajtokból. Az itthoni házi fondue-zésnél nem kell vaskalaposnak lenni, használhatunk szinte bármilyen, hőre olvadó félkemény sajtot, egyedi fűszerezést és tetszőleges száraz fehér borokat.

A képeken szemléltetett példának a története röviden: vendégeink hoztak Fondue készletet, mely főzőedényből, tálalóedényekből, villákból, állványból és "fűtő berendezésből" áll, valamint frissen sült házi bagettet. Ezúton is köszönjük nekik! Házigazdaként szereztünk hozzá fehér Cuvée bort és egy tömb Pannónia Bársony sajtot.

Az elkészítés egyszerű: először a tűzhelyen 2-3 dl bort felforralunk, a reszelt sajtot hozzáadjuk, ízlés szerint fokhagymával fűszerezzük. Ha nagyon összecsomósodna a sajt, akkor lehet finom lisztet is adni hozzá, így nem válik szét az anyag gumis sajttá és folyadékká.

Ezután már csak tálalni kell. A Fondue készletekhez szoktak adni borszeszégőt vagy paraffinos égőt, ha ebből kifogy az üzemanyag akkor simán helyettesíthetjük egy mécsessel. Csak annyi láng kell neki, amennyi melegen, folyékonyan tartja. Mi felkockázott bagettet és gyümölcsöket mártogattunk bele, és pár üveg fehér bort is legurítottunk hozzá.

Szívből ajánlom mindenkinek, akit a sors összehozott egy saját vagy kölcsön adott Fondue készlettel: használják rendszeresen, akár vendéget várnak, akár vendégségbe mennek. Péntek és/vagy szombat esti fergeteges bulik előtt pedig még jól jöhet alapozónak. Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr518479056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog