Korrekció: kicsit elnéztem a piacon vett sajtot, így a bejegyzés javításra szorul. 2016.02.06.
Amióta "igényes vagyok a háztartásunk sajtkultúrájára", jelentősen változtak sajtvásárlási szokásaim. Oly annyira fennhordom a krumpliorromat, már nem markolok fel a szokásos, egyetlen szupermarketben lerendezett nagy bevásárlásokon holmi szeletelt, csomagolt sajtszerű készítményeket, "csak hogy legyen". A sajtvásárlás immár különleges alkalommá vált az életemben, hetente 1-2 alkalommal felkeresek olyan sajtpultokat - akár piacon, akár boltokban - ahol találhatok valami izgalmasat.
Így leltem rá erre a méltatlanul kevés figyelmet kapó sajtra egy piaci sajtosnál (mely valójában egy hazai üzletlánchoz tartozik). Az volt ráírva: francia hegyi sajt. Nos, nem tudhatom, valóban onnan érkezett-e a termék, ahonnan a leírás szerint kellett volna, mindenesetre a receptúrája hűen követheti valamelyik fenséges, igazi francia hegyvidéki sajtét. Ránézésre valamelyik Tomme sajthoz volt szerencsém!
Örvendjünk, hogy ilyet is lehet kapni Budapesten, és kalandozzunk egy kicsit a francia hegyi sajtok világában! Idehaza a fehér penészes lágy sajtok szinte teljesen elvonják a figyelmet ezekről a finom, érlelt sajtokról. Közülük a leghíresebb a Beaufort, mellyel nemsokára személyesen is ismerkedhetek majd, amikor eljutok szülőföldjére, Savoyába.
Hamarosan lesz alkalmam, több éves kihagyás után visszatérni a Francia Alpokba. Síelgetés közben természetesen sajtokat is fogok nézegetni, szagolgatni, fogyasztani - remélhetőleg egy pozitív élménybeszámolóval fogok visszatérni!
UPDATE:
>>> Kalandozás Savoya hegyvidékén, I. rész
>>> Kalandozás Savoya hegyvidékén, II. rész