Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

Egy igazi francia hegyi sajt

2016. január 17. - body_andras

Korrekció: kicsit elnéztem a piacon vett sajtot, így a bejegyzés javításra szorul. 2016.02.06.

Amióta "igényes vagyok a háztartásunk sajtkultúrájára", jelentősen változtak sajtvásárlási szokásaim. Oly annyira fennhordom a krumpliorromat, már nem markolok fel a szokásos, egyetlen szupermarketben lerendezett nagy bevásárlásokon holmi szeletelt, csomagolt sajtszerű készítményeket, "csak hogy legyen". A sajtvásárlás immár különleges alkalommá vált az életemben, hetente 1-2 alkalommal felkeresek olyan sajtpultokat - akár piacon, akár boltokban - ahol találhatok valami izgalmasat.

Így leltem rá erre a méltatlanul kevés figyelmet kapó sajtra egy piaci sajtosnál (mely valójában egy hazai üzletlánchoz tartozik). Az volt ráírva: francia hegyi sajt. Nos, nem tudhatom, valóban onnan érkezett-e a termék, ahonnan a leírás szerint kellett volna, mindenesetre a receptúrája hűen követheti valamelyik fenséges, igazi francia hegyvidéki sajtét. Ránézésre valamelyik Tomme sajthoz volt szerencsém!

_dsc8750.jpg

Örvendjünk, hogy ilyet is lehet kapni Budapesten, és kalandozzunk egy kicsit a francia hegyi sajtok világában! Idehaza a fehér penészes lágy sajtok szinte teljesen elvonják a figyelmet ezekről a finom, érlelt sajtokról. Közülük a leghíresebb a Beaufort, mellyel nemsokára személyesen is ismerkedhetek majd, amikor eljutok szülőföldjére, Savoyába.

Hamarosan lesz alkalmam, több éves kihagyás után visszatérni a Francia Alpokba. Síelgetés közben természetesen sajtokat is fogok nézegetni, szagolgatni, fogyasztani - remélhetőleg egy pozitív élménybeszámolóval fogok visszatérni!

UPDATE:

>>> Kalandozás Savoya hegyvidékén, I. rész

>>> Kalandozás Savoya hegyvidékén, II. rész

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr228202374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

türkiz 2016.02.05. 17:15:20

Bocsi, de a képeiden én inkább egy valóban hegyi, valóban francia, de Tomme-nak nevezett lágy sajtot vélek felfedezni. A Beaufort kemény hegyi sajt, a reklámos képen valóban ő van. Mivel mindkettővel jó barátságban vagyok, egyből szembetűnt a különbség.

türkiz 2016.02.05. 17:22:46

"Érlelés során a rozsdavörös kéreg kissé repedezik és alaposan deformálódik, mivel jobban szárad mint a tészta, amit ugyebár pont a száradástól kell védenie. Ezért alakul ki a tömbnek a jellegzetes, homorú formája."
Ez hülyeség, Akkor az összes érlelt sajtnak ugyanilyen alakúnak kellene lennie. A sajtformától lesz ez a jellegzetes homorú oldala..

body_andras 2016.02.06. 12:49:10

@türkiz: Nemrég jöttem haza egy utazásról, pont a Tomme és a Beaufort "mekkájából", és ugyanerre a megállapításra jutottam. Bár ez a magyar piacon vett sajt keménységben kissé felülmúlja a Tomme-t.
Természetesen a forma is szerepet játszik benne, ezt nem tagadhatjuk. Francia nyelvtudás nélkül próbáltam francia szöveget fordítani, így könnyen lehet, hogy az idlzett mondatom félresiklott.
Köszönöm az észrevételeket.
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog