Nincs is annál kellemesebb gasztroélmény a szabadidőt eltölteni kívánó sajtkedvelők számára, mint amikor minőségi sajtokból falatoznak, jobbnál jobb borokat kortyolgatva. A sajt és a bor találkozása viszont nemcsak eképpen lehetséges: vannak sajtok, melyek még a gyártási periódusban egyesülnek a nemes nedűkkel, hogy azok kedvező hatását magukkal vigyék amíg meg nem esszük őket. Ilyen a mai prédánk is, a vörösborban érlelt kecskesajt.
Korábban már tettem említést boros sajtokról, mivel az idei Belvárosi Sajtfesztiválon és a Mesterségek Ünnepén is találkoztam velük a vásári forgatagban. Konkrétan Egri Bikavéres kecskesajtokat láttam, de ezeken kívül még akad néhány a nemzetközi sajtpiacon.
Olaszországban, Veneto régióban már az első világháború óta termelik az Ubriaco sajtot. Száraz, habzó borban (Proseccoban) fürdetik, és legalább 2 hónapig érlelik. A legenda szerint úgy sikerült felfedezni, hogy az érkező ellenséges had elöl próbálták a termelők sajtjaikat oda rejteni, ahol nem keresik; így pottyantak bele a borba, ahonnét elővéve igen ízletes csemegeként tértek vissza.
Idehaza többféle boros sajt kombinációval találkozhatunk, például Tokaji borral is készítettek már ilyesmit. Remélem, a közeljövőben egyre több termelő fog kísérletezni, a hazai borokra alapanyagként nem lehet panasz.
Tulajdonképpen miért is jó az, ha borban fürdetik/érlelik a sajtot? Technikai részletekbe laikusként nem mennék bele - elég annyit tudni, hogy ionok vándorolnak, kapcsolódnak és sókat, borkövet hoznak létre, ill. a sajt NaCl tartalmát csökkentik. Gyakorlatilag a boros sajtot gyártó mesterek legkézenfekvőbb indoka az, hogy finom, feledhetetlenül jó sajt készüljön.
Gomolyában és érlelt változatban is lehet kapni, tehén- és kecsketejből. Talán juhtejből is készül, én még nem láttam de ezt ne vegyük kizáró tényezőnek. A képeken látható példány a Fehérvári úti piacról származik, de némelyik szupermarketben is kaphatók hasonló sajtköltemények országszerte. Amondó vagyok, hogy egy 10 dekás falatra nem érdemes sajnálni a pénzünket.
Nem lehet garantálni, hogy minden borban fürdetett sajttól hasra eshetünk. A minősége nagyban függ a bortól is. Olcsó borral lehet ehető pörköltet főzni, de a sajt nem lesz tőle jobb. Értelemszerűen a drága bortól a sajt is megdrágulhat, de jobb eséllyel kapunk mennyei ízbombát végeredménynek.
A tesztalany kissé csalódást okozott, mert a vörösbor ízét alig éreztem rajta. Átlagos, sőt jó ízű kecskesajt, szép vörös felszínnel, de nem hozta azt a csodás érzést amit vártam tőle. Legalább 9/10-es sajtot kerestem, ezúttal 6/10-est találtam.
Sebaj, lesz még időnk jóféle boros sajtok után kutatni! Akinek van jó tippje, merre találunk olyat, amiért érdemes elrohanni, várjuk kommentben.