Kukoricából kenyér, rizsből kenyér, krumpliból kenyér.... banánkenyér, mandulakenyér.... különböző országokban különböző alapanyagokból készítenek kenyeret, vagy olyan – legtöbbnyire – süteményeket, péktermékeket, amelyeket valamilyen hasonlóságnál fogva kenyérnek neveznek.
Na de sajtból? A brazilok, a jelek szerint, abból is képesek kenyeret sütni.
Legalábbis, ha a leginkább a mi pogácsánkra emlékeztető finomság nevét szó szerint fordítjuk le.
Mi fán is terem ez a brazil pogácsa?
A wiki szerint a pão de queijo eredeti receptje – nem bizonyítottan – a Minas Gerais államból származik, és talán nem véletlen, hogy a brazil kultúrával hosszú éven át tartó érintkezésem során először épp az a kedves barátom és volt szobatársam mesélt – sajnos csak mesélt – aki abba az államba valósi. Mégpedig nem akárhova, hanem a Sepultura névre hallgató, korszakalkató metálzenekar városába, Belo Horizontébe.
Kép forrása: www.paodequeijotrino.com.br
Szóval a forró karneválon, a focin és a finom kávén kívül Brazília más termékekkel is büszkélkedhet. Például a zene (ami a mi esetünkben ugyebár nem szorítkozik a pár évvel ezelőtti nyár nagy slágerére, az Ai Se Eu Te Pego című szerzeményre) és a sajtból kenyér, avagy a brazil pogácsa.
Azontúl, hogy nemcsak szórjuk sajttal, hanem a tésztájának is fontos összeevője a sajt, a legélesebben ott tér el hazai unokatestvérétől, hogy nem tartalmaz lisztet. Liszt helyett manióka-keményítőt használnak brazil barátaink elkészítéséhez, és szerintem épp annak hiánya miatt egykori lakótársam nem tudott kedveskedni vele a társaságnak.
Ha valaki mégiscsak hozzá jut, egy elég egyszerű – és gazdaságosnak tűnő – recept itt található.
Egészségetekre :)