Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

Sajtból kenyér

A brazil pogácsa titka(i)

2015. július 20. - Vaeltaja

Kukoricából kenyér, rizsből kenyér, krumpliból kenyér.... banánkenyér, mandulakenyér.... különböző országokban különböző alapanyagokból készítenek kenyeret, vagy olyan – legtöbbnyire – süteményeket, péktermékeket, amelyeket valamilyen hasonlóságnál fogva kenyérnek neveznek. 

Na de sajtból? A brazilok, a jelek szerint, abból is képesek kenyeret sütni. 

Legalábbis, ha a leginkább a mi pogácsánkra emlékeztető finomság nevét szó szerint fordítjuk le. 

Mi fán is terem ez a brazil pogácsa?

A wiki szerint a pão de queijo eredeti receptje – nem bizonyítottan – a Minas Gerais államból származik, és talán nem véletlen, hogy a brazil kultúrával hosszú éven át tartó érintkezésem során először épp az a kedves barátom és volt szobatársam mesélt – sajnos csak mesélt – aki abba az államba valósi. Mégpedig nem akárhova, hanem a Sepultura névre hallgató, korszakalkató metálzenekar városába, Belo Horizontébe. 

Kép forrása: www.paodequeijotrino.com.br

Szóval a forró karneválon, a focin és a finom kávén kívül Brazília más termékekkel is büszkélkedhet. Például a zene (ami a mi esetünkben ugyebár nem szorítkozik a pár évvel ezelőtti nyár nagy slágerére, az Ai Se Eu Te Pego című szerzeményre) és a sajtból kenyér, avagy a brazil pogácsa. 

Azontúl, hogy nemcsak szórjuk sajttal, hanem a tésztájának is fontos összeevője a sajt, a legélesebben ott tér el hazai unokatestvérétől, hogy nem tartalmaz lisztet. Liszt helyett manióka-keményítőt használnak brazil barátaink elkészítéséhez, és szerintem épp annak hiánya miatt egykori lakótársam nem tudott kedveskedni vele a társaságnak. 

Ha valaki mégiscsak hozzá jut, egy elég egyszerű – és gazdaságosnak tűnő – recept itt található. 

Egészségetekre :)

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr707620424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AgentO 2015.07.20. 13:05:26

Nagyon finom,.legalább már tudom mi ez, sokszor ettem kenyér helyett reggelire, Joinville-ben

Silbermann 2015.07.20. 16:40:36

Akkor ez most hogyan is készül? Mert ennek így semmi értelme!

Vaeltaja 2015.07.20. 18:59:18

@Silbermann: Üdvözlöm,

Ezt a bejegyzést eredetileg érdekességnek, érdeklődésfelkeltésnek szántam, ettől függetlenül szívesen lefordítom a belinkelt receptet hozzászólás formájában, amennyiben az utóbi megértése gondot okoz.

Vaeltaja 2015.07.20. 19:01:03

@AgentO: Hát végül is ez is egy fajta kenyér :) Csak éppen sajtból :) Örülök, hogy hasznos volt a bejegyzés.

vidékigyerek 2015.07.21. 13:57:18

@Silbermann: Melegítsd a sütődet 200'C-ra. Közben forrald fel a tejet a sóval és a vajjal és húzd le a tűzről. Folytonos keverés mellett mehet bele a keményítő amivel szép simára kevered. Beleütöd a tojásokat és majdnem az összes sajtot, azzal is elkevered, gyúrod amíg sima tésztát kapsz. Kizsírozott tepsibe sorbarakod a kis gombóckákat (5-6 cm átmérővel), a maradék sajttal megszórod és mehet a sütőbe. Aranybarnára sütöd és melegen tálalod. Hozzávalók: 2 bögre keményítő, 1b tej, 1/2 b olvasztott vaj, 3/2 reszelt parmesan, 2 tojás, 1 tk só. Hát ennyi. Hja és hogy a parmesan miatt nem lesz olcsó mulatság ... Szerintem.

Vaeltaja 2015.07.21. 19:30:38

@vidékigyerek: Nagyon köszönöm! Mellesleg a parmezán szerintem simán mellőzhető. vagy mással is helyettesíthető. Az utóbbi lehetőségre egyebek mellett ez a recept utal: allrecipes.com/recipe/brazilian-cheese-bread-pao-de-queijo/

vidékigyerek 2015.07.21. 20:22:42

@Vaeltaja: Hmmmm! Nem rossz! Amúgy a Cavalera tesókkal meg a többi bandataggal (Sepu) bármelyiket szívesen tolnám az arcomba, jól csúszna a caipirinha mellé. Hopp, most ért bilibe a kezem és felébredtem. :)

Vaeltaja 2015.07.21. 22:29:01

@vidékigyerek: Mekkora egy ötlet! (Viccen kívül) máris elképzeltem a Maxot, ahogy fehér kötényben keveri a tésztát a pão de queijóhoz, és egy jót röhögtem rajta. Főleg azért, mert kicsit sem életszerűtlen a történet.

Vaeltaja 2015.07.21. 22:30:36

@Vaeltaja: akartam mondani, egyáltalán nem életszerűtlen. Elvégre ők is emberek :)
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog