Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

Szuvenír Bécsből

Igazi osztrák sajtok, egyenesen a Rochusmarktról

2016. április 05. - body_andras

Sok idő telt el a legutóbbi bejegyzés óta. Az ember azt gondolná, a hosszú hétvégék időszakában van idő blogolni - de nincs. Mert a rövid vakációk gyorsan eltelnek, és hát mégis vannak dolgok, melyek előnyt élveznek: család, kirándulás, utazás és evés. A kis vakációk közt pedig a munka is keményebb, így aztán nem jutott időm posztokat írni. Mégsem telt haszontalanul az elmúlt pár hét, mert némelyik napon jutott 1-2 perc információ morzsák gyűjtésére, melyekből felépülhetnek a várva várt új bejegyzések.

Az első téma az elmúlt hetek "morzsáiból" egy kirándulás, azon belül is az osztrák sajtok felfedezése. 

voralbergerweinkase02.jpg

Weinkäse

A március 15-i hosszú hétvégén egy napra "kiugrottunk" Bécsbe. Elsődleges célunk Schönbrunn hatalmas állatkertje volt, ahol szerencsénkre a legtöbb állat ébren volt és a kifutóján méltóztatott tartózkodni, élvezve velünk együtt a napsütést. A másodlagos úticél pedig az egyik bécsi piac volt, ahol nem titkoltan egy sajtboltot kerestem.

Schönbrunn-i állatkert - Képek annak, akit érdekel

Bécsben 5 híres piacot szoktak ajánlani a turistáknak, köztük a karácsonyi vásárt is. Nem volt sok időnk, így csak egyet látogattunk meg, abban a tudatban hogy elsőre jó helyet kell találni. A Rochusmarkt lett a kiválaszott. Állítólag a helyi (vagyis osztrák) specialitások vására van itt, vagyis tradicionális termékekért érdemes idejönni. Nos, ezt a pletykát cáfolnom kell, mert a Rochusmarkt egy közönséges piac, olyan mintha egy külső pesti kerületből szalajtották volna. Szerencsére nemcsak kínai büfé, gyrosos és ócska vegyesbolt alkotta a kínálatot - a hentespultok egészen fenomenális kinézetű áruval kecsegtettek, és persze volt egy rendes sajtüzlet is!

A sajtbolt kínálatával igyekezett egy átlagos, sajtra igényes fogyasztót kielégíteni, így minden híresebb európai sajtfélét árultak - a teljesség igénye nélkül francia, olasz, svájci, holland és spanyol sajtokat, valamint osztrák sajtműhelyek külföldi ihletésű replikáit. Mindössze két féle olyan sajtot találtam, melyekről előzetes tájékozódásomnak köszönhetően biztosra tudtam, hogy eredeti osztrák sajtok: a Weinkäse és a Vorarlberger Bergkäse. Természetesen elhoztam belőlük egy-egy nagyobb szeletet, itthoni kóstolásra.

Ausztriában a sajtkedvelők hasonló helyzetben vannak, mint hazánkban: a piacon elérhető mindenféle helyi és külföldi sajt, a helybéli termékek viszont nem annyira híresek. Egyértelmű előnye az osztrákoknak (mármint a magyarokhoz képest) az Alpok jelenléte, melyen legelők és állatok, rengeteg friss tej és tiszta levegő, helyi adottságok közt kifejlődött mikrobák gondoskodnak arról, hogy virágozzék a sajtkultúra, évszázadok óta.

A Weinkäse (magyarul borsajt) "véletlenül" jött létre Leibnitz környékén: a legenda szerint egy sajtot borospincében felejtettek, ami magába szívta az ottani csodálatos aromákat. Ez nyilván tetszett a sajtmesternek és tovább fejlesztette az ötletet. Manapság az Enns völgye mentén készítik úgy, hogy vörös borral mossák, melynek hatására kérge sötét színűvé válik, majd nagyon vékony fehér penészréteg képződik rajta. 

6-8 hétig érlelik, kb 1 kg tömegű guriga formában készül el. Erjedő gyümölcsre emlékeztető íze, enyhén citromos utóérzete van. Tésztája tipikus hegyvidéki sajt jellegű, mint pl. a Tomme. Ropogós kenyérrel és stájerországi Zweigelt borral érdemes fogyasztani. Gyakorlatilag egész Ausztriában készítenek ilyet, sőt még az olasz Dél-Tirolban is, így az arra utazók biztosan találkoznak vele sajttálakon.

voralbergerweinkase01.jpg

Az általam vett példány furamód inkább viaszos, mint penészes kérgű volt...

 

Bergkäse az osztrákok hegyvidéki sajtja, ahogy a neve is mutatja. A vorarlbergi magas hegyek vadvirágos mezői remek nyári legelnivalót és téli takarmányt nyújtanak a marháknak, akiknek a tejéből ez a sajt készül. Kérge vastag, tésztája rugalmas, cseresznyeméretű lyukak vannak benne. Vajas színű, vadméz ízű, enyhén sós sajt, önmagában is jó csemege. Fondue-zéshez és grillezéshez ajánlott, gyümölcsös Chardonnay bor illik hozzá.

voralbergerbergkase01.jpg

voralbergerbergkase02.jpg

Amiket szerettem volna még találni, de kénytelen leszek máshol, másik ausztriai helyszínen keresni: a tiroli Graukäse, a szintén tiroli ChorherrenkäseMondseer vagy más néven Schachtelkäse (magyarul dobozos sajt) és a salzburgi St. Severin sajt. Ezeken kívül még számos specialitása lehet az osztrák sajtműhelyeknek, remélem életem során a legtöbbhöz eljutok majd!

Mind a kettő tesztelt sajtot 6/10-re értékelem. Pozitív élmény, de nem különlegesebbek egyik hegyvidéki sajtnál sem. Finomak és kész.

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr168479064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komojtalan 2016.04.05. 14:26:02

A borsajtot itthon is lehet(ett?) kapni, én vettem az Europark Intersparjában több éve. Ára nem volt vészes, de cserébe az íze sem volt nagy szám, így nem lett a kedvencem. Ugyanilyen ehetetlen kérge volt, akár lehet ugyanaz a márka is.

Void Bunkoid 2018.04.23. 09:05:36

A bergkäse viszont imádnivalóan büdös :D

semmiho 2019.05.08. 18:53:30

Nos, a Tiroler Graukäse a legtöbb Billában kapható, de a külön vollpack fóliába csomagolt pultnál kell keresni, elsőre gagyinak tűnik, de az lesz az! ;)
www.tirolmilch.at/produkte/?cat=8&id=641
Eszméletlenül finom. Nagyon alacsony a zsírtartalma, emellett viszont 33% fehérjetartalmával salátákkal kombinálva kitűnő csemege. Sportolóként jómagam céklával fogyasztom, valamint friss zöldségekkel, mint szeletelve kígyóuborka, kaliforniai paprika, salátalevél, friss paradicsom.

Ami a magas zsírtaltalma miatt sajnos nekem csak "ünnepi csemege" maximum, de amúgy ajánlani tudom csak kivételes állaga és ízvilága miatt, az a Tiroler Adler Laib. www.tirolmilch.at/produkte/?cat=8&id=651
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog