Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

A sajt, mely nem hagyja magát közhellyé alacsonyítani

Találtunk egy tarka Cheddart, megkóstoltuk!

2015. december 27. - body_andras

Az Ünnepek alatt egy pillanatra felötlött bennem a kérdés, vajon létezik-e tipikus karácsonyi sajt. Mivel még életemben nem hallottam ilyenről, segítségül hívtam Google barátunkat. A legtöbb találat arra utalt, hogy karácsonyra vagy Cheddart, vagy valamilyen sajttálat vegyünk elő. A karácsonyi sajttál felfedezését jövőre halogatom, most pedig vessük bele magunkat egy kicsit a híres Cheddar rejtelmeibe.

A Cheddar a félkemény sajtok nemzetségének egyik legismertebb családja; holland és német rokonaihoz hasonlóan számtalan koppintás és cheddar-jellegű sajt készül világszerte. Még az eredeti Cheddarok közt is nagy a változatosság, lévén három megyében is gyártott, eredetvédelemmel jelölt sajt. Dorset, Devon és Somerset sajtmesterei már kb. a XVI. század óta készítik ezen a néven jellegzetes félkemény sajtjukat, melynek hagyományát még a rómaiak hozták be Britanniába. 

A friss füvet, boglárkát és margarétát legelő tehenek tejéből készülő Cheddar első harapásra íncsiklandó, mint egy csoki, aromája ízletes. Farmonként eltérő lehet az íze, de lényegében mind ugyanazt az édes ízt hozza, "Anglia igazi ízét". Ennek pedig rengeteg feldolgozása van az említett megyéken kívül, néha elégséges, néha gyenge eredménnyel. Az utóbbi években ez a sajt is "divat lett", főleg a hamburger reneszánsz kapcsán. Végülis jobb, mintha lapka sajtot tennének a húspogácsa és a zsemle közé - az már más kérdés, hogy valódi, minőségi Cheddar kerül oda, vagy olcsó parasztvakítás...

Bármilyen marketingcél eszközévé válhat a Cheddar név, de az ezt viselő eredeti sajtok, ill. a receptúrát és a minőséget el nem hanyagoló "követők" kellőképpen megnyugtatják a sajtkedvelőket: a Cheddar egyelőre nem válik közhellyé, mint pl. az Ementáli. A boltban kapható vörös, sárga meg mindenféle színű Cheddarok közül hamar fel lehet ismerni a gagyit és az "igazit".

Amit pedig Karácsonyra ajánlanék - ha nem lennénk már egy nappal utána - az egy ír "feldolgozás". Sőt, már önálló sajtnak is elmegy, egyedi mintázatával megállja a helyét, mint a Cheddar család egyik legkülönlegesebb tagja. A Porter Cheddar barnás márvány textúrája miatt vált egyedivé, és gyakorlatilag ez az egyetlen izgalmas különbség a többi Cheddarhoz képest. Ez a barna szín pedig elég jól passzol karácsonyi fogásokhoz, de akár előételként is fogyaszthatjuk a nagy zabálás előtt. Ihatunk hozzá bármit, de leginkább Porter sört, ami egy jellegzetes brit barna, ideális kiegészítője a Porter Cheddar gazdag aromájának.

Bármily meglepő, nem kell érte Írországba, de még Angliába se menni; rá lehet találni hazai hipermarketek sajtpultjában is.

Kihívást jelentő külseje mögött én nem fedeztem fel maradandó emléket az ízében, de közepesen jó Cheddarnak elmegy. Értékelés: 6,5/10.

Ha a következő 4 napon nem jelentkeznénk: boldog új évet kívánunk minden Kedves Olvasónak!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr768158214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog