Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

Sajtgrillezés

Süssük parázson, rácson; serpenyőben vagy elektromos grillen - az abszolút Grillsajt: a Halloumi

2016. augusztus 08. - body_andras

Még szűk egy hónapig itt van velünk a nyár, és - ha tehetjük - ki kell használnunk a szép időt grillezésre, lehetőleg minél közelebb valamilyen vízhez!

A grillszezonnak megvan a maga bája társasházak erkélyén, nyaralók kertjében és fesztiválok lacikonyháin is. Ha mohóságunkat úgy szeretnénk kielégíteni, hogy közben minél több finom étel (és kevesebb zöldség) kerüljön a rácsra, akkor a sok hús és szalonna mellett ott van a helye - bizony, a sajtnak is.

Kép: kimkimcookig.com

Na de milyen sajtot grillezzünk? A szezon elejétől kezdve sok helyen találjuk szembe magunkat "grill sajt" néven árult termékek reklámjával. Legtöbbször natúr grillsajt, füstölt sajt és Camembert szerepel a kínálatban. Nagyon erősnek tűnnek a piacon a hazai gyártók, pl. a Hajdú és a Pannontej.

Voltam idén Balatonon, néha csak egy budai erkélyi sütésre futotta időből és költségből, de arra is volt példa hogy csak az otthoni konyhával és a bordázott sütőfelületű, úgynevezett grillserpenyővel kellett beérnem. Természetesen minden alkalommal kipróbáltam sajtokat, célzottan "grillest" is meg "simát" is.

Állítólag bármi jó, ami félkemény vagy kemény, és nem túl zsíros. Állítólag! Én óva intenék mindenkit attól, hogy csak ennyi kritériumra koncentráljon, amikor a sajtpultok felé nyúl. Pl. egy hétköznapi, gyári trappistával is próbálkoztam, ami kevésbé volt zsíros, és az interneten fellelhető egyik "okosság" szerint be is pácoltam olajosan. Az eredmény szétfolyó, ízben borzasztóan hanyatló, szinte élvezhetetlen maszlag lett.

Ugorjunk tovább egy másik biztosnak tűnő választásra: a Camembert-re. Ezzel azért van könnyű dolgunk, mert a penészkéreg védi a szétfolyástól, pedig ugye lágy sajt. Egy darabban, a készítő által megalkotott gurigaként tegyük akár a parázzsal fűtött rácsra, akár a serpenyőbe. Ízlés szerint fűszerezhetjük is kívülről, de sütés előtt nem érdemes felvágni! A korábbi Camembert teszten említettem, hogy vannak hagyományos és kevésbé karakteres sajtok ezen a néven forgalmazva. Én az utóbbiakat ajánlom inkább, mert gyárilag kissé keményebbek, a grillezéstől viszont szépen folyóssá válnak és jobban közelít ízük a klasszikushoz. Ráadásul biztosan nem rontja el őket a fűszer sem. A drágább és jobb Camembert - szerény véleményem szerint - túl nagy értéket képvisel ahhoz, hogy sütögessük.

Aki biztosra akar menni, hogy grill sajtot egyen, megveszi azt, amire "grill sajt" van írva. Szinte minden esetben olyat kapunk, mely "nyersen" nedves és gumis, sütve nem lesz folyós, viszont továbbra is gumicsizma-állagú. Nem mondanám, hogy rossz ízűek; de akik nemcsak a tarja vagy kolbász mellé szánják kiegészítőnek, hanem valami élményt is keresnek a grillsajtokban, azok feltétlenül keressék fel a termelőket, házi sajtkészítőket, mert - már csak a sajtkészítési mentalitásukból adódóan is - sokkal jobbat fognak kapni.

A grillezésre legalkalmasabb sajt a ciprusi eredetű Halloumi. Ezen kívül én még tiszta jóindulattal ajánlok bármit, ami legalább jellegében hasonlít rá. Egyáltalán nem folyik el sütésre, rácson és (olajtól mentes) serpenyőben is kiváló eredményt produkál. Sütés után enyhén lyukacsos marad a belseje, a szeleteken pedig aranybarna kérget képezhetünk. Ez a grillezhető sajtok mindenhol elismert etalonja, tulajdonképpen a többi grillsajt is hasonló sütési metódusra lett "tervezve". Kb. fél percig hagyni kell hogy kérgesedjen, ezután lehet megforgatni anélkül, hogy szétesne.

A Halloumi neve az ősi egyiptomi kopt "halum" szóból ered, aminek jelentése: sajt. Ma már arrafelé az egyiptomi arabok "hâlûmi" néven kissé más jellegű sajtot csinálnak.

Eredetileg a kecskeformák alcsaládjába tartozó muflon tejéből készítették; manapság kecske- és juhtej keverékéből, néha tehéntej hozzáadásával készítik. Textúrája rugalmas, de nem olyan, mintha gumit ennénk. A benne levő laktóz sütés közben karamellizálódik a felszínen, ettől lesz olyan ízes és jó színű. Ezt a folyamatot gátolná az olaj, ezért nem szabad sem a rácsot, sem a serpenyőt olajozni!

Salátával, gyümölcsökkel ajánlott a fogyasztása, akár sütés nélkül is. Őshazájában közkedvelt reggeli és előétel, de ugyanúgy készítik a Földközi-tenger keleti medencéjében bárhol, továbbá a közel-keleti országokban is.

Szupermarketekben elég ritkán kapni, piaci sajtpultoknál érdemes keresni.

Nincs még vége a nyárnak, jó étvágyat a következő (sajtos!) grillpartihoz!

sajtgrillezes03.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr88794514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hintalo 2016.08.09. 09:57:58

Hódmezővásárhely környékén van egy termelő, isteni sajtjai vannak, vagy 15 féle sima + mindenből füstölt. Minden sajtja kiváló grillsajt is egyben, nem esik szét, nem folyik el. Ja és az ára: 1600 / kg...
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog