Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

Békementő sajt?

Ciprus egyesül a hagyományos értékek védelmében

2015. november 23. - Vaeltaja

Egyesek közületek bizonyára halloumi, míg mások hellim néven ismerik Ciprus nemzeti konyhájának legnagyobb büszkeségét: egy lágy, kecske- és juhtej keverékéből készült sajtot, amelyet én – bevallom – a Telegraph hasábjain e témában megjelent cikk elolvasásáig egyiken sem ismertem. 

A cikk – s egyben bejegyzésem témája – ugyebár nem új – és várhatóan legalább még egy pár hónapig aktuális lesz, ugyanakkor első hasonló tárgyú bejegyzésemtől eltérően ezúttal nem csupán arról van szó, hogy egy ország védeni kívánja saját, nem megalapozatlanul értékesnek vett sajttermék minőségét (Ciprus 2013-ban 76 milliárd eurót érő exporttal büszkélkedhetett, ami mégsem egy elhanyagolható összeg). 

A helyzetet itt az teszi különösképp izgalmassá, hogy – amint a bejegyzéséből és a sajt két elnevezéséből ki lehet találni – olyan termékről van szó, amely mind Ciprus görög, mind annak török részére jellemző, mindkettő "sajátja". S ezekben a különleges  körülményekben mindkét fel mintegy elismeri azt, hogy a sajt nemcsak az övé, hanem a másiké. 

A cél: a közös érték megőrzése. A halloumi / hellim állítólag attól különleges, hogy nyersen is, sülten is, grillezetten is finom, és hiába lágy, nem olvad, nem folyik szét, amikor magas hőmérsékletnek van kitéve. Ezek szerint olyan erős a szövete, hogy még az egymással egyébként szinte szó szerint hadi lábon álló görögöket és törököket is összetartásra öszötnzi. Az ügy igazolt volta ide vagy oda – állítólag Juncker támogatja, az angolok meg hevesen ellenzik a sajt "cypriotikum"-má történő avatását – a kezdeményezés, a hozzáállás szerintem minden esetben egy szép és követendő példa. Az egészséges nacionalizmus, a jó szomszédi viszony előtérbe helyezése no meg az előrelátó helyzetfelmérés példája. Egy olyan példa, amelyből mi, a Kárpát-medencében élő népek is tanulunk, illetve érdemes is elgondolkoznunk rajta. Hányszor van az, hogy inkább egy olyan "megoldást" választunk egy-egy problémás helyzetre, melynek lényege, hogy mindegy, ha nekem rossz lesz, fő, hogy a szomszédnak még rosszabb legyen. 

És ezzel a gyarmatosítók bizony szépen (vissza) is élnek. Divide et impera

Persze, ez egy kis sarkítás, amilyenekre néha szükségünk van, hogy jobban rá tudjunk világítani a lényegre: van egy termék, amelyet a közös érdek...hát...megvédése érdekében közösnek is neveznek – és ezt helyesen is teszik. Mint sajtológusok, mi nagyobb büszkeség, mint kijelenteni egyszer, hogy a török-görög kiegyezés alapjában Cipruson egy lágy sajt fekszik?

És ha nem is kerül rá sor, álmodni szabad, nem? 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr788078170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BéLóg 2015.11.24. 00:40:26

Na tessék. éppen most futottam bele egy idegen helyen, jó messze otthontól, mégmég messzebb Ciprustól egy sajtba amit még sosem láttam és Halloumi volt a neve!
Persze mindjárt megvettem és megettem. Mondjuk nem dobtam el tőle az agyamat de az biztos hogy sosem mondtam volna róla hogy kecske is van benne!
Ráadásul mostmár meg kell kóstolnom sütve-főzve is, ha már ilyen szépen bemutattad!
Köszönöm!

_Epikurosz_ 2015.11.24. 11:52:07

Boldogok a sajtkészítők! :)

BéLóg 2015.11.24. 11:56:21

@_Epikurosz_: De ez ugyanúgy vonatkozik bármely tejipari termék készítőire!
www.youtube.com/watch?v=x-p_fnI0sQc

BéLóg 2015.11.29. 00:10:49

@BéLóg: Na tessék, ma ezt hozta elém a sors:
Blue Shropshire.
Creamy and flavoursome with a distict blue cheese tag.
Érdekes, barnás-narancsárga (rúzsos? -- de annál sötétebb) színű, kékpenészes brit sajt. Szerintem a Blue Stilton távoli rokona, de annál jóval enyhébb ízű.

BéLóg 2015.11.29. 00:18:28

Hát ez jó, a fenti sajtot napokkal ezelőt írtam be ide, de nem küldtem el?
Mindegy, most ok.
Ellenben a pénteki bevásárlásom során egy darab Finest Comté nevű francia keménysajtot vettem, amely sajtcikk formában egy érdekes textúrájú papírba (vízálló?) volt csomagolva. A csomagolás "fel volt fújódva", nem tudom ez a sajt okán, vagy valami túlnyomást (?) tettek bele? Az összes sajt ilyen csomagoilású volt.
A felirata szerint "hagyományosan készített és érlelt sajt Franciaország Jura régiójából", valamint tipikusan legalább 15-20 hónapig érlelve.
Nos igen finom volt, bár feltűnően sótlan. Olyan volt mintha megkeményedett tejfölt ettem volna, ez a legjobb szó amit mondhatok róla. A sajtnak kemény kérge volt.
Szóval finom.

Vaeltaja 2015.11.29. 09:30:35

@BéLóg: Elárulnád, hol is történt ez az esemény?

BéLóg 2015.11.29. 10:47:10

Ugyanott ahol a legutóbbiak. Egy Teszkóban ami a Szigetországban van, sajnos messze-messze otthonról.
Én megnéztem eddig számos direkt sajtra szakosodott boltot, de azt kel mondanom, a választékuk még a németországi "normál" üzletekét (Lidl, Aldi, Edeka és társai) sem érik el. A kezdet-kezdetekben még az otthoni Auchan kínálata volt nagyon jó. Mostanra ez, mondjuk úgy hogy visszaesett. Gondolom azok maradtak amelyek valóban fogynak.
De a fő probléma az, hogy otthon az átlagos sajtok baromi drágák, a különleges sajtok pedig a megfizethetetlen kategória árát súrolják, miközben tőlünk nyugatra az ottani életszínvonalhoz és bérekhez számítva kimondottan az olcsó vagy (pl. speckó sajt) normális áron kaphatók.

BéLóg 2015.11.29. 10:47:50

Sajtboltok: Budapesti sajtboltokat értek alatta.
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog