Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

Sajtos-baconos soufflé-muffin

2015. november 08. - body_andras

Most akkor soufflé vagy muffin?

Nos, bár még mindig él a köztudatban a mondás: nem a ruha teszi az embert; sajnos az már nem igaz, hogy nem az edény teszi a soufflét. Merthogy ez a sütemény nemcsak tésztájától, hanem a felszolgálásra jogosult edénytől lesz azzá, ami. Mivel nekem nincs soufflé-edényem, kénytelen voltam muffin formákban sütni sajtos soufflémat. Így a végeredmény nem is soufflé, de nem is muffin, inkább egy kicsit mindkettő, miközben egyik sem...

_dsc7664.jpg

Röviden a - nevezzük most már nevén - sajtos-baconös souffle-muffin elkészítése:

  1. Kell hozzá kb 5 dkg vaj, liszt, tej, reszelt sajt, kockára vágott bacon szalonna, 4-5 db tojás, fűszerek ízlés szerint. Ezeken kívül előmelegített sütőre és szilikonos vagy teflonos muffin formázóra van még szükség, hacsak nem szerzünk be egy rendes soufflé-tálat, a szezon és fazon keveredésének elkerülése végett.
  2. A vajat és a lisztet keverjük, egy kis tejjel serpenyőben melegítjük. Hamar összeáll, szinte egy nagy gőzölgő gombóccá az egész. Ezt a tűzről azonnal levéve elkeverjük a sajttal, hogy homogén massza legyen belőle. Heinrichsthaler Edamer sajtot használtam, a finom edami sajtíz kedvéért, valamint egy kis Exquisa Classic lágy krémsajtot, hogy a végeredmény belül lágy, szinte krémes legyen. Sóval és csipetnyi őrölt borssal fűszereztem, valamint nagyon-nagyon kevéske sütőport is adtam neki.
  3. A tésztát hagyjuk kihűlni, még hűtőbe is tehetjük pár órára, ha későbbi időpontban, pl vendégeknek frissen és forrón akarjuk előállítani a soufflé-muffinokat. Szabad perceinket használjuk fel a tojások szétválogatására, avagy ideiglenesen búcsúztassuk el egymástól a fehérjét és a sárgáját.
  4. A bacont serpenyőben ropogósra pirítjuk, és hozzáadjuk a tésztához. Mindezt elkeverjük a tojások sárgájával. A fehérjét kemény habbá verjük, majd elkeverjük a tésztával, úgy hogy habosságát megőrizzük. Beletöltjük a muffin formákba, majd egy csipetnyi őrölt szerecsendióval és szezámmaggal (ízlés szerint zsemlemorzsával is) megszórjuk a tetejét. Mehet a sütőbe!
  5. Ha van ablaka a sütőnknek (miért ne lenne), akkor szerencsénk van, mert leshetjük a sütit, miközben sül. A soufflékra általánosan vonatkozik a szabály, hogy nem nyitogatjuk a tűzhely ajtaját, amíg nincs kész, különben nem fúvódik fel szépen a tészta, sőt összeesik.

A végeredmény egy kívül roppanós, markáns ízű, belül pedig lágy, sajtos-tepertős sütemény. Tökéletes vendégváró étel; de ha épp más rágcsálnivalóval készültünk, ami hamar elfogyott, krónikus éhséget okozva, még elő lehet venni ezeket az alapanyagokat és pár perc alatt megmenthetjük az estét. Társasági élet nélkül előételként, vagy desszertként is fogyaszthatjuk. Jó étvágyat hozzá!

A Heinrichsthaler edami sajtot és az Exquisa krémsajtot a White Lake Kft-nek szívből köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr538041570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog