Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

Fülig Philly - Miért szeretjük a Philadelphiát?

5 fontos szempont a világ leghíresebb krémsajtjáról

2015. október 20. - body_andras

Immár 143 éve létezik ez az amerikai krémsajt, melyet anno New Yorkban készítettek először. 1880-ban kapta a Philadelphia nevet, arról a városról, melyet annak idején a jó minőségű élelmiszer központjának tartottak. A '60-as évek óta forgalmazzák Európában is, azóta pedig a világ minden tájára eljutott. Hogy mi lehet sikerének titka, arról sokféle elméletet gyárthatunk; íme 5 dolog amiért méltónak tartom előkelő pozíciójára:

philadelphia3.jpg

  1. Nem tagadható, hogy zsíros élelmiszerről van szó, viszont a zsírtartalma ideálisnak mondható. Nem túl zsíros, de nem is túl gyenge. Akinek több zsír kell a kenyérre, jobban jár egy bödön liba- vagy mangalicazsírral a piacról. A krémsajtok közül ebből a szempontból a Philadelphiát tartom etalonnak: 1 unciában (kb. 28,35g) 9 gramm zsír van, mely nagyrészt telítetlen zsírsavakból áll.
  2. Hosszú pályafutása alatt az alap krémsajtból jócskán kibővült a Philadelphia család. A többféle ízesítés mellett ügyelnek a diétás étrendekre is, pl. a laktózérzékenyeknek laktózmentes krémsajtot ajánlanak. Alacsonyabb zsírtartalmat keresőknek pedig a light verzió jelenthet megoldást, melynek íze szinte ugyanolyan jó, mint az originalnak.
  3. Bár sokféle fűszerezést kaphatunk gyárilag, az alap krémmel kiélhetjük kreativitásunkat. Önmagában kenyérre kenve is jó, de szinte bármilyen fűszerrel, zöldséggel összhangot talál. Jómagam minimális fűszerezést alkalmazok, pl. kis zöldfűszert, paprikát, borsot vagy kurkumát; de lehet ennél extrémebb, hagymával és többféle friss fűszernövénnyel házi keverékeket alkotni.

    philadelphia6.jpg
  4. Édes és sós fogásokra is alkalmas. Miután kenyérre kentük, vagy főzni kezdtünk vele, bármilyen irányba folytathatjuk az alkotómunkát. Enyhén sózott, fűszeres, philadelphiás pirítóst vagy enyhén gyömbéres, mézzel kevert philadephiás kalácsot is fogyaszthatunk reggelire, a krémsajt minden esetben feldobja az ízeket.
  5. Rengeteg főtt ételt, süteményt és édességet készíthetünk belőle, csak a Philadelphia hivatalos oldalán számtalan receptet találhatunk. Klasszikus alapanyagként szolgál mindenféle cheesecake, azaz sajttorta receptben.

A mai napon avatják országunk első "hivatalos" philadelphiás sajttortáját, melyet a Philadelphia Cheesecake Challenge versenyzői közül választanak ki. Hamarosan jelentkezünk a Budapest Cheesecake bemutatójával!

A termékmintákat a White Lake Kft-nek köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr707973535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog