Mostanában megint elfogott a kéksajt mánia és nyakra-főre bele akarom tenni mindenbe, amit csak kiötlök itthon.
Volt már kéksajtos pite, kéksajtos saláta, gorgonzolás mártogatós, de úgy döntöttem, most már nem ártana egy komolyabb egytálétel, amivel jól is lakhatok. Ugyanakkor nem tudtam eltekinteni a körte és a Dijoni mustár iránt érzett szenvedélyemtől sem, ezért úgy gondoltam, hogy egy könnyen kivitelezhető, gyors és ínycsiklandó receptben kombinálom őket, amivel meglephetem magam… vagy másokat... jelen pillanatban magam.
A recept nem túl bonyolult, de annál nagyobb ízbomba és még azok is elkészíthetik, akik nem igazán mondhatóak virtuózok a konyhában. Íme a Dijoni mustáros csirke kéksajtos-diós körtével...
Hozzávalók :
- 2 csirkemell filé
- 2 félbevágott és kimagozott körte
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 0,5 evőkanál Dijoni mustár
- 0,5 evőkanál (7-8 ml) juharszirup vagy méz
- 0,5 evőkanál citromlé
- só
- bors
- 10 dkg kemény kéksajt pl. Bleu d’Auvergne
- 10 dkg dió
- 2-3 kakkukkfű ág
Elkészítés:
Keverd össze a Dijoni mustárt, mézet, olíva olajat és a citromlevet, majd kend meg vele bőven a csirkemellek mindkét oldalát. Közben a sütőt melegítsd előre 200 Celsius fokra. Ha megvagy a csirkék gyors pácolásával, tedd be őket egy kiolajozott tepsibe, majd helyezd az előmelegített sütőbe 20 percre.
Miután kivetted a csirkemelleket, helyezd őket lehetőség szerint egy előmelegített tányérra, és takard le, amíg a körtét elkészíted.
Eközben, mosd meg, vágd félbe és magozd ki a körtéket. Helyezd őket sütőpapírra a tepsibe, a felvágott felükkel felfelé, majd hintsd meg olívaolajjal, sóval, egy kevés borssal, és tedd őket a 180 fokos sütőbe 20 percre. Ezt követően kanalazz a körte belsejébe egy jókora adag morzsolt kéksajtot, és tedd vissza a sütőbe körülbelül 10 perce, amíg az meg nem olvad. Idő és sütőpapír takarékosság érdekében helyezd a sütőpapírra diót a körték mellé 3-5 perce pirulni, amíg azok aranybarnák nem lesznek.
Amikor ezzel megvagy, tegyél két-két körtét egy-egy tányérra,és szórd meg bőségesen a pirított dióval, majd helyezz mellég 2-3 szelet Dijoni mustáros csirkét. Díszítésként szórd meg kéksajt morzsákkal, és helyezz a tetejére 2-3 kakukkfű ágacskát.
Annak érdekében, hogy a romantikus este még tökéletesebb legyen, kínáld az ételt egy pohár sötét stout típusú sörrel, pl. Fuller’s London Black Cab-bel vagy a Roth Beer Pyromania nevű csodájával. A sör és a kéksajt testessége tökéletesen harmonizál és a sör krémessége remekül kompenzálja a sajt erőteljes aromáit.
Aki persze inkább a hagyományos bor-sajt párosításban hisz, annak természetesen a magyar borok még több lehetőséget kínálnak, de szerintem ami ehhez a recepthez a legkellemesebb párosítás, az a Tokaji vagy egy pohár Frittmann Rajnai Riesling.
Jó étvágyat!:)