Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

Micike sem lesz a kedvencem

Állítólag az egyik legkarakteresebb magyar sajtféle az Ilmiczi Csemege

2015. szeptember 25. - body_andras

A Pálpusztai és a Lajta után ismét egy hazai sajt a téma. Az Ilmici (eredetileg Ilmiczi Csemege) a Csermajori Tanüzem büszkesége.

_dsc7408.jpg

Zsíros, aprólyukú félkemény sajt, vékony sárgás-barna kéreggel. Illatosabb fajta, de a bűztől irtózó fogyasztóknak nem kell félni tőle. Omlós, viszont könnyen vágható, nagy lyukon reszelhető is.

Ennél a "tradicionális sajtnál" már meg kell állapítanom, hogy a kisvállalkozó sajtmesterek kézműves sajtjai sokkal karakteresebbek. Ha egy sajtkedvelő turistának kéne Magyarországot bemutatni, nem az Ilmicivel kezdeném. Előfordulhat, hogy a piacon rútul átvertek engem, és nem eredeti csermajori gyártmányt kaptam, hanem koppintást, és csak azért nem vagyok maximálisan elégedett. Ezért a tesztalanyt csak "Micikének" hívom, aztán az alkotó mester(ek) eldöntheti(k), hogy a híres sajtjuk becenevét, vagy egy gyenge másolat gyúnynevét látják benne.

Pozitív gondolat nélkül nem hagyhatom abba az elemzést: Micike még abba a körbe tartozik, ahonnan minden tejtermék fogyasztónak ajánlani tudom, bátran válogasson - mert sokkal igényesebb és ízletesebb termék, mint a boltok hűtőit elárasztó, uniós értékrendnek megfelelő vacak sajtszerű készítmények.

Fogyasztását ropogós héjú fehér kenyérrel, erősen hagymás ételekkel és vörös borokkal szokták ajánlani. Én se cselekszem másképp, mert bár magában kissé unalmas, de jól sikerült társítással mennyei uzsonna vagy vacsora része lehet!

Értékelés: 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr577811354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.10.04. 09:55:03

Jaj, meghűlt bennem a vér. Azt hittem, rám gondoltál...

Ugor Pepi 2020.08.02. 18:55:18

@Mitzi von Küche:

Ott hibáztál az "unalmas" ilmici sajttal,
amikor megvásárlás után nem hagytad
érni napokig és meglásd,
minden "unalom" kiszállt volna belőle.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2020.08.02. 20:41:29

@Ugor Pepi: Nem az én posztom, nem én írtam. Én csak hozzászóltam :)
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog