Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

Egy kis szuvenír Stockholmból

7 svéd sajt, amit érdemes kipróbálni

2015. augusztus 31. - body_andras

Mit csináljon az ember szabad idejében, 35 fokban?

Menjen Skandináviába, mert ott 25 fok van!

Két és fél napot töltöttünk Stockholmban, házassági évfordulónk alkalmából. Egy színvonalas, tiszta és szép, mozgalmas de mégis nyugodt, igazán északi fővárost találtunk. Egy nap alatt be lehet járni a belvárost, sok nagy park érintésével. A svédek nem mind magasak és szőkék, viszont egytől egyig mosolygósak, barátságosak.  Az éttermekben pompásan elkészítenek bármit, svéd és nemzetközi konyha szerint egyaránt. Többet nem is mondok róla; egyszer az életben érdemes elutazni oda mindenkinek, aki teheti. Akár több napra, vidéki túrákkal kiegészítve, gyönyörködve a Skandináv félsziget fjordjaiban - bárcsak mi is megtehettük volna párommal, akivel immár egy éve együtt vagyunk jóban-rosszban.

Pár kép a városról / I. galéria

Természetesen a svédek is nagyon igényesek jó minőségű tejtermékeikre, mint amennyire büszkék a tiszta ivóvizükre. Így hát nem kérdéses, hogy rengeteg jó sajtjuk van. Nem kell boltról boltra járni és kutatni a hazai ízek után sok kommersz trappista között, mert  szinte mindegyik szupermarketben van egy kisebb válogatás a svéd sajtokból (7eleven, Coop, ICA és hasonló közértekben).

Most következzék egy gyorstalpaló a Sajtológia válogatottjáról, avagy hét híres svéd sajtról.

Az Ädel, avagy a "nemes sajt" az egyetlen igazi svéd kéksajt, melyet a hasonló típusú francia importok alternatívájaként hoztak létre. Jellegét a fakó, krémes belsőt megtörő, szürkés kék foltok és a köztük szövődő erezet adják.

Magas nedvességtartalma hangsúlyozza a fűszeres, kéksajtos ízt és a sós utóízt. Tipikus saláta kellék, extra szűz olíva olajjal és balzsamecettel keverve remek öntet készíthető belőle. Svéd sört vagy pálinkát igyunk hozzá.

Kép: hamburgare.org

Az Emmentáli svéd megfelelője a Grevé. Halványsárga színű, változatos méretű lyukakkal sűrűn "benőtt" félkemény sajt. Édes és mogyorós íze van, valamint sűrű és hajlékony szerkezete. Népszerű kellék főzéshez, bár szerintem nem olyan karakteres mint egy Pannónia.

Vajas péksüteményen, vékony szeletekben, füstölt sonkával kiegészítve remek csemege, de besamel jellegű mártásokra reszelve is jó, bármilyen fogás kiegészítőjeként.

Kép: ostochkex.se

Az előző példákhoz hasonlóan ez is egy alternatívaként jött létre: a Herrgärd sajt a Gruyére megfelelője. Neve jelentése: kastély (svédül, ugye).

Belül halványsárga, kérgét viasszal szokták bevonni. Íze egy kicsit hasonlít a Cheddar-ra. Kiváló főzéshez és köretnek is, pl. egy kis ecetes uborkával, gyümölcsös fehérbor kíséretében.

Kép: flickr.com

Hushäll a legősibb svéd házisajt. Nem lehet minden boltban kapni, de egy svéd háztartás vendégeként még szerencsénk lehet a reggelinél. 

Enyhe és krémes állagú, belseje szalma színű. Omlós tésztája van kicsi lyukakkal és alig kialakult kéreggel.

Kép: wctc.se

Mesost a svédek barna savósajtja. Létezése azért lett szükségszerű, hogy a tejipar maximálisan kihasználja alapanyagát. A tejsavót addig főzik, amíg szétválik a fehérje
és a zsír, a maradék folyadék pedig elpárolog, maga mögött hagyva egy ragacsos, édes barna trutyit. Egy kis tejszínt hozzáadva elegendő mennyiségű Mesost készül.

Akik nem ezen nőttek fel, nehezen szokják meg karamellás ízét és savanykás utóízét. Reggeli pirítós mellé szokták fogyasztani.

Kép: lotta.agholme.se

Präst, magyarul "papok sajtja" a 16. századi svéd háziasszonyok találmánya. Miután férjük beadózta a tej nagy részét a Szentegyháznak, a maradékból sajtot készítettek és azt eladták a piacon, hogy legalább a költségeiket fedezzék belőle. Ma már nagy üzemben gyártják.

Hajlékony, szivacsos szerkezetű, rizsméretű lyukakkal borított robusztus sajt. Édes savanyú íze van, enyhén gyümölcsös bizsergést hagy a szájban. Csilis ételeket lehet még jobban megbolondítani vele, gyümölcsös vörösbor dukál hozzá.

Kép: snipview.com

 A hetedik sajt, amit hazahoztam, Västerbotten sajtja. Kemény, érlelt sajt, melynek állnia kell a hosszú, kemény skandináv telet. Nevét az ország egyik történelmi régiójáról kapta, mely északon, Lappföld mellett van. Tehát ott a téli időjárás és a tartós élelmiszer ma sem vicc, mint ahogy a XIX. században sem volt az, amikor feltalálták.

vasterbottenost1.jpg

Íze hasonlít az olasz érlelt sajtokhoz, bár van benne egy idővel erősödő gyümölcsösség. Gyönyörű sárga színe van, zsíros felülete és omlós szerkezete. Igazi étkezés utáni sajt, sörözéshez és borozáshoz. Nem véletlen, hogy őt hoztam haza!

Pár kép a Västerbottenostról / II. galéria

Mivel az utóbbi sajtot többször is forgattam a számban, így jár neki egy hivatalos Sajtológia-értékelés is. 10-ből 9 pont jár neki!

Aki ismer még svéd sajtkülönlegességeket, ne üljön tétlenül, ossza meg velünk alul egy kommentben! Ha kép is jár hozzá, várjuk szeretettel Facebook-on.

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr587747756

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Stockholm első blikkre - A svéd főváros öt legérdekesebb látnivalója 2016.04.19. 21:16:43

Szabó Vivien Mindössze két óra alatt és - hála a fapados légitársaságoknak - viszonylag olcsón megközelíthető. Méltán nevezik az Észak Velencéjének, a városban vízből ugyanis tényleg nincs hiány. Keletről a Balti-tenger határolja, nyugat...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.09.01. 17:02:04

A Västerbottens a legfinomabb svéd sajt szerintem :) egy egyszerű omlós tésztás pitében a legfinomabb.
Egy másik érdekes svéd sajt a granbarksost. Ez egy mosott típusú sajt, ami önmagában is elég lágy. Fenyőkéregben tárolják-árulják, egy sajt általában kb. fél kilós korong. A sajtot kéreggel együtt be kell tenni a sütőbe és félig megolvasztani. Aztán mindenfélét tunkolnak bele, kicsit mint a svéd fondue. Erősen regionális eledel, sok svéd ismerősöm sem hallott még róla.
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog