Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

Sajtos túrós kosárka

Avagy még egy ajánlat ebédre, ami egyszerű mint a zacskós leves

2015. augusztus 23. - body_andras

Van-e otthon darált hús, túró, tojás, sajt, tejföl és fűszer? Gondot jelent kitalálni, milyen ebéd/vacsora készüljön belőle? Véget vetünk szorongásának, adunk egy remek ötletet. Ha most elkezdni, másfél órán belül lehet tálalni.

_dsc7077.jpg

A következő összeállítás nemcsak egyszerűen elkészíthető, de alapanyagait tekintve bárki számára elérhető (szinte minden élelmiszer üzletben kapható termékekből áll), ráadásul egészséges is! Hadd említsek pár okosságot az általam használt alapanyagokról.

A cheddar sajt elsőrangú fehérjeforrás, az összes szükséges aminosavval ellátja testünket. Emellett A, B, D, E és K vitaminokat, kalciumot, foszfort és cinket is tartalmaz. Érthetőbben fogalmazva: jót tesz a keringésnek, az idegrendszernek, az izomzatnak és a szervek működésének, valamint laktató étel, elkerülhető általa a késői órákban ránk törő zabálási kényszer. 

A túró a magyar tejtermék kultúra egyedülálló kincse, emellett pedig kiváló fehérje-, foszfor- és kalciumforrás. Azt még a kakaóreklámokon felnőtt örökifjú olvasók is tudják, a kalcium mennyire fontos a csontoknak és a fogaknak. Igazából fehérje és kalcium tekintetében minden sajt és tejtermék esetében pozitívak lehetünk, így nem árultam el nagy csodát. 

A kosárkákhoz használtam még erdélyi juhsajtot is. Amellett, hogy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ezt nyugodtan fogyaszthatják a tejcukorérzékenyek, így ebből nem kell speciális változatot keresniük a laktózmentes diétán élőknek.

Térjünk végre a lényegre, süssük meg a kosárkákat, mert máris letelt tíz perc!

A "kosarakhoz" az alábbi összetevőkből kell az alapot összegyúrni: darált hús (sertés vagy sertés-marha vegyes), tejföl, fokhagyma, tojássárgája, só, bors, meg egy kis őrölt dióbél. Ezekből kis gombócokat teszünk a sütőlapra (az én esetemben egy sütőpapír is részt vett a projektben), melyeknek a közepét benyomkodva kosarakat alkotunk. 200°C-on lehet sütni.

A töltelékhez összekeverjük a túrót és a finomra reszelt cheddart zöldfűszerekkel (pl. petrezselyem, tárkony, virágszirom-keverék) és tojássárgával. Ezidáig sikerült néhány tojásfehérjét leválasztanunk, ezekből kemény habot kell verni, amazt pedig a töltelékkel lazán elkeverni. Amikor már majdnem készre sültek a kosárkák, púposan rátesszük a tölteléket és behintjük zsemlemorzsával. Az izgalmat lehet fokozni még a töltelék hozzáadása előtt pár szem pirított szalonnácskával amit a kosárkákban helyezünk.

Miután a töltelékkel együtt is sültek a kosarak kb 6 percig, rászórhatjuk a reszelt juhsajtot. Ennek csak annyi a dolga, hogy ráolvadjon, nem kell megpirítani.

A kosárkák formája jobban összeáll, avagy kevésbé folyik szét, ha egyszerű sütőlap helyett teflonos vagy szilikonos sütőformákat hívunk segítségül. Muffin-őrültek itt előnyben vannak!

A kész kosárkák remekül szolgálnak főzelékekhez feltétként, de önállóan is tálalhatók főételként. A képeken kelkáposztás rizzsel láthatunk egy példát.

Jó étvágyat!

_dsc7076.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr677727066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog