Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

Íme, az est fénypontja!

2015. július 19. - body_andras

Avagy hogyan készítsünk nagy kapacitású, igényes és ízletes sör- és borkorcsolyát sok vendégnek

Nemrég utolért minket a Sajtológia szerkesztőségében egy-két olyan áldás, ami a szerencsés címlapos szereplésnek köszönhető nézettségi számnövekedés abszolút velejárója: a cinikus troll-megjegyzések. Avagy az olvasók egy-ötezred része szerint vitathatóvá vált a bejegyzés létjogosultsága és annak közzététele.

"Remegve várom, hogy mikor jelennek már meg az Index címlapján az Ennél finomabb pirítóst még nem evett, vagy a Világ legegyszerűbb főtt tojás receptje c. cikkek?" (a sajtchipsről)

"Hát ez aztán a kulináris élvezetek csúcsa, a sajtostészta." (a Cacio e Pepe-ről)

Nos, lássuk be, az élet igazságtalan. Vannak olyan magas szintű gasztronómiai igények, melyeknek nem lehet megfelelni holmi egyszerű ételekkel, Michelin csillag és drága hozzávalók nélkül. Az ilyen igényes vendégeinket nemhogy kiengeszteljük, de újabb, faék egyszerűségű sajtos étellel botránkoztatjuk meg. Sajtos party kenyér!

_dsc6605.jpg

Ez már közel áll a pirítóshoz, ami az elkészítés bonyolultságát illeti. Egy nagy kerek kenyeret vagy cipót bevagdosunk négyzethálósan, a vágások mentén megkenjük vajjal vagy margarinnal, esetleg sajtkrémmel. Reszelt félkemény sajtot szórunk a hasadékokba, sütőbe tesszük. A sajt megolvad, a kenyér héja megpirul. Arra jó mindez, hogy házibuliban vagy egyéb társasági életeseményben felkínáljuk vendégeinknek és felebarátainknak. Nem kell hozzá tányér, villa, elég csak egy katonát törni belőle, a széléről kezdve. Fokhagymás fűszerezéssel kiegészítve finom sajtos csemegét kapunk, amivel jól csúszik sör is, bor is.

Két alkalommal is kipróbáltam, a humán tesztalany állomány pedig túlélte és kifejezetten élvezte. Az egyik példány nagy méretű parasztkenyérrel készült, háromféle sajttal: Westberg sajt, Kroon Mimolett vörössajt és Cablanca kecskesajt. Mindegyik félkemény, jól reszelhető, így együtt színskálába rendezhetők és változatos ízvilágot adnak a party kenyérnek. A második alkalommal hagymás kenyeret vettem, hogy már a tésztának is legyen fűszerezése, valamint Leerdammer sajtot reszeltem rá. Mindkét esetben tökéletes bulicsemegét kaptunk, melyben zavartalanul élvezhettük a sajtok ízét és a fűszerezés harmóniáját, a kenyér szinte csak hordozóként szerepelt.

Remélem, senkinek sem veszem el az életkedvét attól, hogy ma sem olyan specialitással kínálom a népet, mint az új-zélandi tengeri kagylóban tálalt, ezeréves homárollóval szeletelt, 3 évig érlelt sajttal meghintett ma született bárányhús szarvasgombamártással... stb. Nyilván nem villogunk vele, hogy milyen pofonegyszerű "receptekkel" etetjük az olvasókat - mert a reszelés és az olvasztás tényleg nem nagy kunszt. Próbálunk alkalomhoz illő, sokak számára megfizethető finomságokat ajánlani, hogy megnyissuk mindenkinek látókörét a sajtok világában.

Erőt, egészséget a kánikulához; és ne feledkezzenek meg a haverokról sem: mielőtt átjönnek sörözni, elég csak egy kenyérrel és egy tömb sajttal várni őket!

A Leerdammer sajtot a White Lake Kft támogatásának köszönjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr997557940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog