A világ legegyszerűbb sajtos spagettije
A következő ételt nem véletlenül ruháztam fel eme dicsőséges címmel, ugyanis tényleg annyira egyszerű, hogy amatőrök is bátran készíthetik. Ámbár lehet, mégse olyan könnyű elkészíteni, mert van egy kritikus pont a folyamatban, amit vagy elrontunk, vagy nem...
A hozzávalók: Pecorino Romano sajt, spagetti, só, bors, olívaolaj, víz.
Ha szükség van egy villámgyors, ízletes ebédre, és nincs otthon semmilyen tésztaszósz, vagy ragu, akkor ez a tökéletes választás.
A főzés menete:
- Megfőzzük a tésztát, al dente. Ez azt jelenti, hogy még éppen haraphatóra kell főjön a spagetti. Nem kemény, de nem is olyan lágy, ahogyan azt a magyar konyha szereti. Eközben a sajtot finomra reszeljük és meghintjük őrölt borssal.
- Ha elkészült a tészta, a levéből ki kell önteni kb egy merőkanálnyit, a többi mehet a lefolyóba (a tészta marad). A tűzhely lángját minimumon hagyjuk, és a fazékkal visszatesszük a tésztát. Következik a lépés, amit nagyon gyorsan kell megtenni: a sajtot rászórjuk a tésztára, és összekeverjük. Keverés közben mehet rá a félretett tésztavíz.
Akkor lesz jó a Spaghetti Cacio e Pepe, ha a tésztát nem hagyjuk keverés közben lehűlni (ezért hagyunk alatta egy kis lángot, de nem sokáig), a sajtot a lehető legapróbb szemcsékre reszeljük, a főzésből maradt léből nem adunk hozzá túl sokat, és sikerüljön irdatlan gyorsan összekeverni. A végeredmény egy lágy sajtszószos tészta, mely azonnal fogyasztható.
Ha hiba csúszik a számításba, akkor a sajt nagy gombócokká ragad össze, vagy vizes marad a tészta. Ügyeseknek elsőre sikerülhet mindezt elkerülni (nekem másodszorra sikerült), kis gyakorlás után pedig tényleg úgy tűnik, ez a világ legegyszerűbb és leggyorsabb ebédje.
A Pecorino Romano védett olasz sajt, már i.e. 100 körül is ezt hordták magukkal a római légiósok a hadjáratokra uzsonnának. Kemény, érlelt juhsajt, hasonlít a parmezánra. Tésztákhoz, rizottókhoz kiváló, fogyasztásához egy pohár Monteso di Chianti Rùfina javasolt. Ilyen bor nem terem minden bolt polcain, az egyszerűség kedvéért választhatunk bármilyen vörös cuvée-t.