Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

Pasta di Cacio e Pepe

2015. június 17. - body_andras

A világ legegyszerűbb sajtos spagettije

A következő ételt nem véletlenül ruháztam fel eme dicsőséges címmel, ugyanis tényleg annyira egyszerű, hogy amatőrök is bátran készíthetik. Ámbár lehet, mégse olyan könnyű elkészíteni, mert van egy kritikus pont a folyamatban, amit vagy elrontunk, vagy nem...

A hozzávalók: Pecorino Romano sajt, spagetti, só, bors, olívaolaj, víz.

_dsc6575.jpg

Ha szükség van egy villámgyors, ízletes ebédre, és nincs otthon semmilyen tésztaszósz, vagy ragu, akkor ez a tökéletes választás.

A főzés menete:

  1. Megfőzzük a tésztát, al dente. Ez azt jelenti, hogy még éppen haraphatóra kell főjön a spagetti. Nem kemény, de nem is olyan lágy, ahogyan azt a magyar konyha szereti. Eközben a sajtot finomra reszeljük és meghintjük őrölt borssal.
  2. Ha elkészült a tészta, a levéből ki kell önteni kb egy merőkanálnyit, a többi mehet a lefolyóba (a tészta marad). A tűzhely lángját minimumon hagyjuk, és a fazékkal visszatesszük a tésztát. Következik a lépés, amit nagyon gyorsan kell megtenni: a sajtot rászórjuk a tésztára, és összekeverjük. Keverés közben mehet rá a félretett tésztavíz.

Akkor lesz jó a Spaghetti Cacio e Pepe, ha a tésztát nem hagyjuk keverés közben lehűlni (ezért hagyunk alatta egy kis lángot, de nem sokáig), a sajtot a lehető legapróbb szemcsékre reszeljük, a főzésből maradt léből nem adunk hozzá túl sokat, és sikerüljön irdatlan gyorsan összekeverni. A végeredmény egy lágy sajtszószos tészta, mely azonnal fogyasztható.

Ha hiba csúszik a számításba, akkor a sajt nagy gombócokká ragad össze, vagy vizes marad a tészta. Ügyeseknek elsőre sikerülhet mindezt elkerülni (nekem másodszorra sikerült), kis gyakorlás után pedig tényleg úgy tűnik, ez a világ legegyszerűbb és leggyorsabb ebédje.

A Pecorino Romano védett olasz sajt, már i.e. 100 körül is ezt hordták magukkal a római légiósok a hadjáratokra uzsonnának. Kemény, érlelt juhsajt, hasonlít a parmezánra. Tésztákhoz, rizottókhoz kiváló, fogyasztásához egy pohár Monteso di Chianti Rùfina javasolt. Ilyen bor nem terem minden bolt polcain, az egyszerűség kedvéért választhatunk bármilyen vörös cuvée-t.

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr887481914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2015.06.18. 09:22:16

Hát ez aztán a kulináris élvezetek csúcsa, a sajtostészta.

Bocsánatot kérek érte, de a sajtos tészta akármennyire is pekorínóval, meg akárhogy is csinálod, nekem a hóvégi kolis/albis romantikát juttatja eszembe, amikor ugye pénz már nincs, viszont talál az ember egy darab még nem annyira penészes, majd levágjuk róla trappistát a hűtőben, meg egy fél zacskó gyermelyit, no akkor nesze, sajtostészta, jó meleg, kalóriadús, tömjed.
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog