Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

Sajtba rejtett Zöld Arany

2015. május 12. - body_andras

A zöld pesztó az olaszok egyik leghíresebb szósza. Pesto Genovese, Pesto Ligure vagy csak simán Pesto Verde néven találkozhatunk vele, tésztákhoz és egyéb olasz ételekhez kiváló kiegészítő. Egyszer már írtam róla egy rég elfeledett blogon, akkor Zöld Aranynak neveztem, és ezt a minősítést továbbra is fenntartom. Baromi egészséges és finom, főleg ha eredeti, jó minőségű, kvázi "őstermelői" terméket kapunk.

Van egy holland sajtgyártó, bizonyos Basiron. 1884 óta forgalmaznak sajtokat, melyeknek alap változata a gouda/edami ízvilágot idézi, amúgy meg kb. 13 különböző ízesített változatuk van (állítólag, én még személyesen nem találkoztam mindegyikkel). A Pesto Verde alla Genovese sajtjuk is egy ilyen ízesített sajt, ezen kívül van még Pesto Rosso, Wasabi, chilis, zöldfűszeres és sok más produktumuk is.

Bár 4,5 kg tömegű gurigában gyártják, nekem most csak egy 20 dekás falatka jutott kóstolásra. Szkeptikus volt a hozzáállásom: attól féltem, hogy nem fogom átélni az eredeti pesto ízt. Aggodalmam jogosak vélhető, mivel rengeteg gagyi pesztót lehet kapni a boltokban, főleg Olaszországon kívül. Nem reméltem, hogy ezt a ligúr csodát a hollandok képesek lesznek felidézni egy sajtban, de kellemesen csalódtam! Sikerült, méghozzá nagyon jól. Az első harapásnál érezhető volt az intenzív bazsalikomos olívás ízvilág, amit egy rendes pesztóban is érzek.

Bárkinek előszeretettel ajánlom ezt a zöld sajtot. Borkóstolókon, sajttálakon hasznos és izgalmas része lehet a menünek, a többi sajt közül egyértelműen kitűnik a "hagyományos" sajtok közül. Még jobban feldobja az összképet, ha más ízesítésű sajtokkal színesítjük a palettát. Főzéshez/sütéshez szerintem nincs sok értelme használni, mert értéke abban az állapotában mutatkozik, ahogyan a gyártó a polcokra elküldte. Hacsak nem pesztós pizzát sütünk, vagy valamilyen soksajtos menetet...

Értékelés: 8/10

10 pontot adnék, ha a pesztón kívül érezhető lenne még valami egyedi sajtíz. A Zöld Arany feldolgozását viszont maximálisan jól teljesíti a Basiron Pesto Verde!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr117446016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sándor Palotás 2016.01.13. 12:28:50

Imádom a sajtokat, bármelyiket. Ezt különlegesnek és különösen finomnak találtam. Kár, hogy csak különleges alkalomkor és kis mennyiség jutott osztályrészül. Neve: Basiron holland wasabis sajt. Forgalmazza: Spar.
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog