Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

Titánok harca: egy csata eldőlni látszik

Tej és sajt az eurokraták asztalán

2015. július 12. - Vaeltaja

Amikor azt halljuk, hogy Brüsszel, mostanában – szerintem legalábbis – legtöbben a csőd szélén álló Görögországra gondolunk, és annak az eurókrátorokkal vívott csatájára. Gondolhatunk természetesen a mi kormányunkra és arra a sajátos módra, amelyen a bevándorlók kérdését kezeli.

Azt viszont szinte biztosra vehetjük, hogy alighanem senki nem tejre és sajtra gondol. Márpedig azért sem, mert ha már étkezési kultúra, Belgium inkább csokijáról és söréről híres, mint sajtjáról.

Ez utóbbi megjegyzés jogos, hisz a jelen esetben sem a belga, hanem az annál jóval nevesebb olasz sajtgyártásról volna szó – de hogy jön ide mégiscsak Brüsszel?

Aki valamennyire jártas az Unió furcsa jogalkotási szokásairól, amely jogalkotás termékei jellemzően pofátlan szívatás jellegét öltik, amikor is arról lenne szó, hogy egy ország egyedi termésének védelme érdekében kéne inkább valamilyen formában kiállnia – az sejtheti, miről is szólhat ez a bejegyzés.

Igen, ismét a jól bevált fogalmakkal dobálózik a tisztelt Bizottság: közös piac, az áruk szabad mozgásának korlátozásának megelőzése – azt a döntést hozva, hogy az 1974-es olasz törvényt, amely az írja elő, hogy sajtot csakis friss tejből szabad készíteni, tejporból pedig nem. hatályon kívül kell helyezni.

Az olasz politikusok és sajtműhelyek felháborodása jogos. Ellenzésüket azok is kifejezésre juttatták, akik márkájuk védelmével együtt gyártási technológiájuk védelmében is részesültek, mint a Gorgonzola vagy a Parmigiano-Reggiano.

A tejtermelőkről nem is szólunk, akiket eddig épp ez a törvény védett egy olyan helyzettől, amelyben ki lesznek szolgáltatva a piac szesélyeinek, és kénytelenek lesznek levinni áraikat azért, hogy legalább termésük egy részét el tudják adni.

Számíthatunk-e ezek után olsz tej kiöntésére Brüsszelben, az Európai Bizottság előtt? Én akár ezt is el tudom képzelni.

Mindenesetre ezek után már nem csak ez az eset jut eszembe, amikor jog és sajt kapcsolatára gondolok.

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr57620808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.07.14. 08:34:11

Eléggé egyértelmű, milyen érdekek mellett teszi le a voksát ez a bizottság. Évszázados termelési technikákat lehetetlenítenek el, annak érdekében, hogy szaros cégek gyümölcs nélküli gyümölcslevet, kovász nélküli, porokból készült kenyeret, vegyipari melléktermékekkel teli tejkészítményeket, mesterségesen előállított tápokkal felfújt vágóállatokat állíthassanak elő.
Soha ennyi kemikáliát nem használtak az élelmiszeriparban, mint manapság - ennek következtében soha ennyi mesterséges úton előállított élelmiszert sem fogyasztottunk.

Aki pedig ragaszkodik az organikus élelmiszerekhez, annak jó mélyen kell a zsebébe nyúlnia, mert az ilyen döntések egyenes következménye, hogy a hagyományosan előállított élelmiszerek ára aránytalanul magas lesz.

Mindezt persze megmagyarázzák, ha kell még áltudományos elméleteket is bevetnek - érdemes megfigyelni, hogy egy-egy nagy cég új termékének megjelenése előtt egyszer csak tele lesz a sajtó azzal, hogy ez, vagy az az összetevő, amelyet tartalmaz a termék, mennyire egészséges.

Szép új világ. Hát persze.
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog