Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

Tele van a tököd? A legjobb sajtos Halloween utáni recept, ami létezik...

2015. november 05. - FishAndCheese

 11_04.jpgNos, Halloween már elmúlt, de a nagy lelkesedésben nyilván mindenkinek a nyakán maradt némi a töklámpásból, s hogy ne vesszen kárba a drágaság egy falatja sem, úgy gondoltam, hogy keresek az információs szupersztrádán egy megfelelő sütőtök - sajt fúziós receptet.

Ez a kutató expedíció sajnos nem járt túl nagy sikerrel, ugyanis úgy tűnik, hogy az USA lakosain kívül soha senki nem gondolt még arra, hogy a sütőtöklevesen kívül bármire is használható lenne ez az egyébként rendkívül  hasznos jószág, melynek A- és C-vitamin, valamint kálium és béta-karotin tartalma is igen magas. Ergo, rendkívül jótékony hatással van a szervezetre, nem úgy mint a tengerentúlról származó tökös receptek 99%-a, amik európai szervezet számára feldolgozhatatlan mennyiségű cukrot tartalmaznak. :)

 

Éppen ezért is döntöttem úgy, hogy a talált különféle ínyencségek segítségével igyekszem egy saját különlegességet kreálni, ami majdnem egészséges, illetve ötvözi a sajt és a sütőtök iránti rajongásomat. Így született Rosie a Sütőtökös sajttorta ( ne akarjátok tudni miért Rosie, csak úgy jött, a tiéteknek természetesen nem kell nevet adni... )

Szóval maga recept:

Hozzávalók

A tésztához : 11_04_3.jpg

- 250 gramm zabpehely

- 100 gramm olvasztott vaj

- 50-80 gramm pörkölt földimogyoró

- 1 teáskanál Xillit vagy nádcukor 

  

 

A krémhez:

10_12p.jpg

- 200 gramm natúr krémsajt

- 200 gramm mascarpone

- 300 gramm sütőtök püré ( célszerű előre elkészíteni)

- 2 dl tejföl

- 3 evőkanál Xillit vagy nádcukor

- 1 teáskanál fahéj

- 1/4 teáskanál szerecsendió

- 1/4 teáskanál Bourbon vanília por

- 1/4 teáskanál gyömbér

- 1 teáskanál kukorica keményítő

- 0,5 lime leve

 

Elkészítés:

Nagyon fontos, hogy amíg a tésztát készíted, dobd be a feldarabolt sütőtököt 200 fokon, 20-25 percre a sütőbe, hogy mire elkészülsz a többi hozzávaló előkészítésével, addigra a sütőtök püré is meglegyen. 

A tészta:

Gyúrd össze a zabpelyhet, az apróra vágott mogyorót, egy csipet sót, cukrot és az olvasztott vajat. Ha ez massza szerűvé állt össze, tedd egy torta- vagy piteforma aljára, és nyomkod egyenletesre a kezeddel vagy egy pohár segítségével. Ha ezzel megvagy, tedd a tésztát a hűtőbe ameddig a krémet készíted.

A töltelék:

Keverd össze a krémsajtot, mascarpone-t, tejfölt amíg krémes állagú nem lesz. Add hozzá a sütőtök pürét, tojásokat, tojásfehérjét, cukrot  és a fűszereket, valamint egy fél lime levét. Add hozzá a kukoricakeményítőt, és keverd össze alaposan.

A krémet töltsd a tészta11_04_2.jpg tetejére, majd  a tepsit tedd 180 fokon, 30-35 percre a sütőbe. Miután kivetted, hagyd hűlni 15 percig, ezt követően fogyaszthatod is. :)

Bár egyes receptek azt mondják, hogy a sütést követően 4-5 órát a hűtőbe kell tenni, hogy a krém megfelelően megszilárduljon, de Uram bocsáss, nekem rögtön meg kellett kóstoljam. :)

Nektek is hasonló jó étvágyat hozzá, és ne habozzatok megosztani meglátásaitokat, tapasztalataitokat a recepttel kapcsolatban! 

 

 

 Források:

http://rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/07/28/3-ev-es-meg-egy-torta/

http://www.nlcafe.hu/gasztro/20150126/zabpehely-receptek/

http://www.foodnetwork.com/recipes/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr508051450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog