Nos, Halloween már elmúlt, de a nagy lelkesedésben nyilván mindenkinek a nyakán maradt némi a töklámpásból, s hogy ne vesszen kárba a drágaság egy falatja sem, úgy gondoltam, hogy keresek az információs szupersztrádán egy megfelelő sütőtök - sajt fúziós receptet.
Ez a kutató expedíció sajnos nem járt túl nagy sikerrel, ugyanis úgy tűnik, hogy az USA lakosain kívül soha senki nem gondolt még arra, hogy a sütőtöklevesen kívül bármire is használható lenne ez az egyébként rendkívül hasznos jószág, melynek A- és C-vitamin, valamint kálium és béta-karotin tartalma is igen magas. Ergo, rendkívül jótékony hatással van a szervezetre, nem úgy mint a tengerentúlról származó tökös receptek 99%-a, amik európai szervezet számára feldolgozhatatlan mennyiségű cukrot tartalmaznak. :)
Éppen ezért is döntöttem úgy, hogy a talált különféle ínyencségek segítségével igyekszem egy saját különlegességet kreálni, ami majdnem egészséges, illetve ötvözi a sajt és a sütőtök iránti rajongásomat. Így született Rosie a Sütőtökös sajttorta ( ne akarjátok tudni miért Rosie, csak úgy jött, a tiéteknek természetesen nem kell nevet adni... )
Szóval maga recept:
Hozzávalók
A tésztához :
- 250 gramm zabpehely
- 100 gramm olvasztott vaj
- 50-80 gramm pörkölt földimogyoró
- 1 teáskanál Xillit vagy nádcukor
A krémhez:
- 200 gramm natúr krémsajt
- 200 gramm mascarpone
- 300 gramm sütőtök püré ( célszerű előre elkészíteni)
- 2 dl tejföl
- 3 evőkanál Xillit vagy nádcukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1/4 teáskanál szerecsendió
- 1/4 teáskanál Bourbon vanília por
- 1/4 teáskanál gyömbér
- 1 teáskanál kukorica keményítő
- 0,5 lime leve
Elkészítés:
Nagyon fontos, hogy amíg a tésztát készíted, dobd be a feldarabolt sütőtököt 200 fokon, 20-25 percre a sütőbe, hogy mire elkészülsz a többi hozzávaló előkészítésével, addigra a sütőtök püré is meglegyen.
A tészta:
Gyúrd össze a zabpelyhet, az apróra vágott mogyorót, egy csipet sót, cukrot és az olvasztott vajat. Ha ez massza szerűvé állt össze, tedd egy torta- vagy piteforma aljára, és nyomkod egyenletesre a kezeddel vagy egy pohár segítségével. Ha ezzel megvagy, tedd a tésztát a hűtőbe ameddig a krémet készíted.
A töltelék:
Keverd össze a krémsajtot, mascarpone-t, tejfölt amíg krémes állagú nem lesz. Add hozzá a sütőtök pürét, tojásokat, tojásfehérjét, cukrot és a fűszereket, valamint egy fél lime levét. Add hozzá a kukoricakeményítőt, és keverd össze alaposan.
A krémet töltsd a tészta tetejére, majd a tepsit tedd 180 fokon, 30-35 percre a sütőbe. Miután kivetted, hagyd hűlni 15 percig, ezt követően fogyaszthatod is. :)
Bár egyes receptek azt mondják, hogy a sütést követően 4-5 órát a hűtőbe kell tenni, hogy a krém megfelelően megszilárduljon, de Uram bocsáss, nekem rögtön meg kellett kóstoljam. :)
Nektek is hasonló jó étvágyat hozzá, és ne habozzatok megosztani meglátásaitokat, tapasztalataitokat a recepttel kapcsolatban!
http://rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/07/28/3-ev-es-meg-egy-torta/
http://www.nlcafe.hu/gasztro/20150126/zabpehely-receptek/
http://www.foodnetwork.com/recipes/