Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

A sajt, ami talán Don Quijote kedvence volt

Manchego sajt - és egy belőle készíthető könnyű snack

2015. október 13. - body_andras

Van egy régió Spanyolországban, mely nevében a sötét középkorbeli mór megszállás idejének emlékét őrzi. Madridtól délre terül el, arabul Al-Mansha (المنشا) a neve, melynek jelentése "száraz föld", utalva a kopár, száraz pusztaságra, ami ott van. A spanyolok azóta is La Mancha néven hívják e területet.

Két dologról híres La Mancha: Don Quijote szélmalmairól és a Manchego-ról. Utóbbi nemcsak a helybéli lakos népcsoport neve, hanem a régió híres sajtjáé.

_dsc7506.jpg

Hogy evett-e Manchego-t Don Quijote kalandjai során, nem tudom. Azt már ki merem jelenteni, hogy nagyon régóta létezik ez a sajt, mert a hozzávaló tejet adó manchega juhok már Krisztus előtt is La Mancha földjén legeltek. A modern mezőgazdaság korában is gondoskodnak gazdáik arról, hogy megfelelő étrendjükkel ízletes, aromás tejet biztosítsanak, melynek szinte minden cseppjét sajtkészítésre használják.

Kép a gurigáról: iadorefood.com

3 kilós hengerekben készül, kizárólag a névadó régióban. Kérge nem vastag, viszont rugalmas, valamint enyhén viaszos bevonatú, sötét színű. Belseje kemény, de omlós, mégis könnyen vágható, reszelhető. A kemény juhsajtok közé soroljuk. 6-tól 18 hónapig változhat az érlelési idő, mely nagyban befolyásolja ízének összetettségét.

Kérgének parkettaszerű mintázata az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel függ össze: csak azok a Manchegok kaphatnak ilyet, melyeket a spanyol DOC (Demoninación de Origen) védelmet kiérdemlik. Eredetileg úgy alakult ki a minta, hogy a friss sajtokat eszpartófűből fonott kosárkákba helyezték, ma már ezt mintázott műanyag borítással is helyettesíthetik.

Nagyon ízletes sajt, nem hiába büszkék rá a spanyolok. Önmagában is kívánatos csemege, uzsonnázgatáshoz pedig minimum kenyérrel és Serrano sonkával fogyasztható. Nagyon könnyen felszívja a csersavat, tehát robusztus borokat, vagy akár sherryt is nyugodtan ihatunk mellé. Bármilyen sajtos főzésnél meghálálhatjuk szolgálatait, édes-diós ízt ad a fogásoknak.

A Manchego-hoz szokás szerint ajánlok egy tipikus fogást, mely belőle szokott készülni: Manchego Croquetas, avagy sajtos krokett, Serrano sonkával és sült paprikával. Ha nagyon eredeti spanyol kultúrát akarunk érezni a szánkban, akkor kereshetünk Padron paprikát, ezúttal én beérem a hazai választékkal.

_dsc7522.jpg

A krokett, vagyis a Croquetas a spanyoloknál egy tipikus módja annak, hogy maradék húsokat, sajtokat vagy akármit feldolgozzanak tapas fogások készítéséhez.

A krokett készítése igényel egy kis előzetes munkát. A tésztához vajat olvasztunk, amit liszthez és tejhez keverünk, pár percig főzzük. Sűrű krémet kell ebből kapni, melyet csak sóval, borssal fűszerezünk. Kicsit hagyni kell hűlni, majd friss kenyérmorzsával, petrezselyemzölddel és persze reszelt Manchego-val összekeverhetjük A keveréket pár órás pihenőre küldjük a hűtőszekrénybe.

A krokett panírjához a szokásos hozzávalók: liszt, felvert tojás és prézli, amit én szezámmaggal szoktam még keverni. A tésztából gombócokat gyúrunk - lehet hengereket is, ha úgy jobban tetszik. A gombócokat ősi panírozó hagyományaink szerint végig küldjük a liszt - tojás - prézli soron, majd mehetnek a forró olajjal várakozó fritőzbe.

Tálalásnál illik igazi spanyol mellékletet teremteni, és azt lehetőség szerint egyedi bohó ötletekkel feldobni. A Serrano sonka mellé Don Quijote szélmalomkerekét mintázó paprika szeleteket helyeztem el - melyeket 2-3 percig serpenyőben sütögettem olívaolajban, durva tengeri sóval. Erre az alapra kerülhetnek a sajtos krokett gombócok, végül pedig pár csepp áfonyaszósz édesítheti a fogást, főleg ha a paprika csípősebb fajta. Jó étvágyat hozzá!

A Manchego derekasan helytáll a mediterrán kemény sajtok mezőnyében. Értékelésem: 8/10.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr367887018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.10.14. 11:00:13

Szélmajomharc

Don, kihótt-e Bella mancsa
Elnyeréséért szélmajmok
Ellenében léthosszan csa-
-tasorba állt sok szép bajnok?

Ki biza! És Bella szingli …
Ám a szélmajomparádé
Körtáncába lovag-ing li-
-beg be s döffre álló spádé!

Dúl! Színe a bús képének
Bosszúállólila-szerű!
Szájra kapja köznépének,
S bút elkobozó a derű,

Amit érez nemde Bella,
Midőn lúdtalpalva áttán-
-col egy éjt, s bár nem debella,
Szélmajomhad retteg láttán!

Főszélmajom, akit ett a
Méreg, harcba hívó orral
Fútt kürtjelszót: Vad vendetta!!!
(Nem kétséges, bosszút forral.)

Bellatáncporlepte főhős
Koszos, mint egy földes hobó,
S rá gyümölcskartáccsal lő csős-
-tül szélkar, a banándobó.

Rénszamár vontatta szán csók
Pán zajának cuppja se bír
Oly bősz lenni, mint e gáncs ók-
-ori formája, s nincs seb-ír!

Hajadon marad hát Bella,
Szélmajomharc zaja elül …
Hős a majomkartól ella-
-pul … Nagy szív, de semmi felül!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2009/09/szelmajomharc.html

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.10.14. 11:07:02

Nálam a Manchego 10/10. Mikor lesz idehaza is ilyen minőségű sajtunk?

BéLóg 2015.11.24. 00:48:32

Na tessék. mostmár el kell árulnom, hogy a brittt eszkónál vásároltam halloumi sajtot és igen, ELŐTTE ezt a mancségót is, akárhogy is kell kiejteni. Meg még két másik pireneusi sajtot, a fene egye meg hogy már mindegyiket megettem és nem megyek mindennap sajtot vásárolni (mer' hotelben lakom).
Viszont az egyik sajt az egy valamilyen fűszerfűvel (Kakukkfű? Zsálya? Mittomén?) szóval SZÉNÁVAL :-) volt "körbekerítve" és annyira finom volt, hogy azóta is keresem, de ELFOGYOTT. Talán vicces, de lehet hogy én ettem meg a helyi áruház összes készletét.
Miért is nem találtam meg ezt a Sajtblogot, csak most a Zindex2-n!
Egyébiránt vasárnap görög étteremben sosem látott-hallott ajánlatot kaptam előételre, ami egy gazdagon fűszerezett MELEG feta költemény volt, hát szerintem nyugodtan irigyeljetek!

body_andras 2015.11.24. 09:10:56

@BéLóg: sajtologia.blog.hu/2015/05/17/sajtfesztival_helyett_majalis Idén eddig (sajnos) csak egyszer találkoztam szénában érlelt sajttal. Nem tudom, hol árulják, a cikkben linkeltük a műhely elérhetőségét!
Megszállottságára tekintettel hadd ajánljak egy boltot, ahol érdemes elfogyasztani az "Összes készletet": sajtologia.blog.hu/2015/10/30/sajtbolt_van_a_hold_utcai_piacon

BéLóg 2015.11.24. 11:52:15

@body_andras: Ez szerintme nem szénában érlelt sajt (vagy igen?) hanem fűszerekbe "csomagolt". Na majd megnézem ha újra kapható lesz.
Én többször is ettem már ehhez hasonló fajtát, Németországban. Az egy érdekes módon enyhe ízű kecskesajt torta volt és az tényleg szénával volt "beborítva" és nagyon finom volt -- bár én kecskesajtot ritkán fogyasztok, inkább csak ha megkínálnak vele.
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog