Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

Ha Lajta van rajta...

... akkor biztosan jó a sajtos szendvics!

2015. szeptember 09. - body_andras

A Pálpusztai mellett vannak még (a sajtkultúrában jártasabb és a szorgalmasan sajtot vásároló emberek számára) híres magyar sajtok. Ilyen a méltán népszerű Lajta.

lajta4.jpg

Nevét a Mosonmagyaróvárt kettészelő Lajta folyóról kapta. Ebben a városban dolgozták ki még a '30-as években. Több üzem is készítette azóta, én pedig nemrég vettem tesztalanynak egy Tebike gyártmányt.

1 kg-os hasábokban kerül ki a műhelyből, a boltokban kisebb tömbökben is lehet venni. Alufóliával és/vagy műanyag fóliával csomagolják, ennek bontása után otthon is szükségszerű ugyanígy becsomagolni. A vágási felület rövid idő alatt megkérgesedik és elszíneződik, ha nincs szorosan letapasztva!

A rúzsbaktérium-flórával érő sajtok közé soroljuk. Kérge vékony, rugalmas, sötétsárgás-pirosas színű. Belseje sűrű, apró lukacsos, íze pedig karakteres, aromás és kellemesen pikáns. Illata a Pálpusztaira emlékeztet, tehát aki nem híve a szagos sajtoknak, jobban jár ha kerüli.

lajta2.jpg

Két éve a SZEGA Nemzetek Sajtversenyén tizenöt sajt közül győztesnek kiáltották ki. Igaz, a zömében magyar közönség elfogult lehetett; de örüljünk neki, hogy ilyen jó helyen áll az európai sajtkultúrában. Ezt a versenyt amúgy idén is rendezik, tessék megnézni és szavazni!

Jól lehet szeletelni és reszelni, így kenyéren, pirítóson tökéletes szendvics adalék, valamint tésztafélékhez is fogyaszthatjuk. Bármilyen sajtos ételhez merem ajánlani, amiben egy kicsit jobban szeretnék érezni a sajtízt. Számomra eddig a legkellemesebb uzsonnaélményt tojásos szalámis melegszendvicsben nyújtotta.

Bármilyen nehéz vörösbort, pl. Cuvée-t, Merlot-t, Cabernet-t vagy Bikavért fogyasszunk hozzá.

Értékelés: 8/10.

lajta1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr927772776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pécsi bölcsész 2020.01.14. 15:31:38

Szerintem ez Magyarország legjobb sajtja! Sokkal jobb, mint a Pálpusztai.
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog