Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

Orr- és torokfacsaró szuvenír Franciaországból

Egy barátunk síelni ment a francia hegyekbe, könnyfakasztó kinccsel tért vissza!

2017. március 28. - body_andras

Mint minden évben, idén is nagyon vártam a síelést. A sítúra viszont véget ért - sajnos - még mielőtt elindult volna, legalábbis számomra. Munkahelyi elfoglaltságaim miatt le kellett mondanom, így meg kellett kérnem szerencsés útitársaimat arra, hogy hozzanak nekem valami különlegeset Val d'Allos-ból, az Alpok francia oldaláról.

Pra Loup, fotó: Mountain Passions

Írtam egy szép kis listát egyik bajtársamnak (nevezzük nevén: Pistinek), milyen sajtokat érdemes keresni Provence-Alpes-Côte d'Azur régióban, ahol ez a bizonyos Pra Loup síparadicsom leledzik. Többek közt Rove Cendré, Saint-Domnin vagy Tomme á l'Ancienne sajtokat szerettem volna kapni.

Saint-Domnin, kép: Chez Loulou Tomme á l'Ancienne, kép: Petit Jabron



Csakhogy a sítúrára eljutó barátaink mégsem voltak annyira szerencsések, mert hóvihar, közlekedési horror és egyéb akadályok vették el drága idejüket, így csak egy sajtüzletbe jutottak el. Az általam összeírt listáról épp egy sem volt az öreg sajtász pultján, viszont Pisti kérésére elővett hármat, melyek szerinte igazán különlegesek és mindenképp megéri nekem hazahozni.

Így jutottak el hozzám a következők:

Először a két "átlagos" franciát említeném. Az egyik a legendás Comté, melyet pl. a tavalyi sajtmustrán vendégeskedő francia mesterek is készítenek egy életen át. A másik valami helybéli hegyi sajt, leginkább a Tomme-félékhez hasonlítanám, de a neve sajnos elmaradt. Nagyon finom, karakteres termék, félkemény tésztája szinte olvad a szájban. Pisti előre gondolt a szomjúságomra is, ezért szerzett egy remek francia édes Cidert, azzal pont jól csúsztak ezek az érlelt sajtok.

Aranysárga és rugalmas tészta, kemény héj, alpesi legelők illata. Ez a Comté.

Sajttársak, így néz ki egy minőségi, francia, hegyvidéki sajt.

A végére hagytam a szállítmány szenzációját, a hihetetlenül hatalmas francia sajtkultusz egyik titkos koronaékszerét: a Royal Truffe névre hallgató, nem akármilyen penészes lágy sajtot.

Első ránézésre olyan, mint bármilyen fehér penészes, autentikus francia lágysajt. Szaglásra még a szokásosnál is büdösebb, a hűtőszekrényen életre szóló nyomot hagy. Ízletes, savanykás sajtként érkezik a szánkba, aztán hirtelen megcsap minket egy nagyon erős, csípős utóíz, amit a fűszeres belső vonala ad. Kegyetlenül elbánik azokkal, akik nem fanatikus sajtfogyasztók, ezért nekik csak 2-3 év gyakorlás után merem ajánlani!

Akik viszont szívesen vállalnak extrém sajtkalandokat, azok mindenképp keressék Franciaország sajtüzleteiben Alain Hess mester őrült termékét Bourgogne-ból.

royal_truffe_2.jpg

Mivel ez a Truffe elég nagy darab, meglehetősen lassan tudom csak enni. Pedig ízlik; az édes kiegészítők, mint pl méz, lekvár, juharszirup, valamint dió, magvak és édes italok (borok és barna sörök) kíséretében kissé könnyebben csúszik le a torkomon. Már 2 hónapja megvan, és még csak 2/3-a fogyott el! Időközben rendeztem egy sajtevő-partit, hogy a közelmúltban felgyülemlett készlet pusztításához segítséget kapjak. Szabolcs balaton-felvidéki túrájának hozománya és a majd külön posztban bemutatandó horvát sajtok, az érlelt franciák és pár ajándék magyar meg olasz kemény sajt jócskán fogyott, de ez a szörnyeteg még mindig tartja magát.

Annak ellenére, hogy ez a szerzemény nem szerepel a tradicionális francia nyilvántartásban, abszolút megállja a helyét a legnagyobbak közt - és ki merem mondani, a legkülönlegesebb, tiszteletet parancsoló francia sajt, amit valaha láttam és kóstoltam.

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr8812353007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog