Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

A Magyar Sajt Ünnepe

Összefoglaló a IV. Sajtmustráról

2016. október 03. - body_andras

Szeptember 30-án és október 1-én rendezték immár negyedik alkalommal a Magyar Sajtmustrát Nagyegyházán.

 

Péntek reggel találkoztam egy csapattal, akik a Sajtmustra szakmai napjára készültek indulni. Utólag is köszönettel tartozom Kerekesné Dr. Mayer Ágnesnek, amiért segített eljutnom Magyarország legfontosabb, sajttal és tejgazdasággal kapcsolatos rendezvényére. Úti célunk a nagyegyházai Hangistálló, a Sajtút egyik állomása és az eseménynek otthont adó, a 150 éves Batthyányi uradalmi istállóból átalakított rendezvényközpont volt.

Még a hivatalos program kezdete előtt érkeztünk, de már jó néhányan sürögtek-forogtak a helyszínen: a sajtmesterek folyamatosan vitték versenyző termékeiket regisztrációra, a szervezők pedig szorgosan készítették elő a terepet a konferenciának; miközben a konyhai stáb sem ült tétlenül, hisz rengeteg vendégnek kellett ebédet készíteniük.

A konferenciát a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Tóth Katalin, a nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. Beszédében elmondta, a Sajtmustra ötlete onnan ered, hogy a magyar tejtermelőknek, sajtkészítőknek lehetőséget akartak biztosítani termékeik bemutatására, értékeléssel és vásárlási lehetőséggel egybekötve. Úgy véli, a konferencia egy remek lehetőség arra, hogy a szakmabeliek választ kapjanak az őket foglalkoztató kérdésekre. Sok sikert kívánt a versenyben résztvevőknek, valamint élményekben gazdag hétvégét mindenkinek a szakmai- és a közönségnapra.

Az egybegyűlteket Kovács László, a KKASE Sajtkészítők Egyesületének elnöke is köszöntötte. Üdvözölte, hogy nagyon sokan jöttek el a rendezvényre (a teremben szinte minden hely megtelt), ez pedig szerinte jót jelent a tejágazat és a sajtszakma jövőjének. Említette, hogy éppen idén lett tíz éves az Egyesület, valamint kb. hét éve váltottak irányt tevékenységi körükben: akkor döntöttek úgy, hogy felkarolják a sajtkészítőket és segítik munkájukat minden eszközzel, melyre egy ilyen szervezet képes lehet. Az idei Sajtmustrát fordulópontként definiálta, mivel már nemcsak a hazai sajtkészítők, hanem a Kárpát-medence több műhelye is csatlakozott a szakmai konferenciához. Ez egy nemzetközi dimenziót ad az eseménynek, mely immár hidat képez, kapcsolatot teremt a régióban azonos szakterületen dolgozó emberek közt.

Amikor a francia kollégákat meghívta, hogy zsűritagként és előadóként vegyenek részt a szakmai napon, hirtelen nem talált megfelelő kifejezést a "mustra" szóra franciául, ezért inkább az "Ünnep" szót használta - azóta pedig ünnepként, a Magyar Sajt Ünnepeként emlegeti ezt a hétvégét. Ezért kérte, érezzük át ennek a súlyát és ténylegesen ünnepeljük közös ügyünket, a sajtot.

A köszöntők után szakmai konferencia következett - a korábban közölt program szerint. Először Franciaországból érkezett sajtmesterek beszéltek az érlelő kultúrákról, majd a tejágazat szakemberei tartottak előadást. Délután piaci lehetőségekről hallhattak a termelők érdekes tudnivalókat, valamint bemutatkozott a Székely Sajtkészítők Kézműves Egyesületének képviseletében elnökük, Sánduly Edit.

Eközben a Hangistálló konyháján sajtos-túrós puliszkát készítettek ebédre, nagyon finom volt! Délután sokáig elhúzódó kerekasztal beszélgetések zárták a szakmai konferenciát, vacsorára pedig kacsasültet szolgáltak fel.

Hangulatképek, szakmai nap

A szakmai nap varázsa számomra az volt, hogy másfél nap leforgása alatt, egy helyen ismerkedhettem sajtmesterekkel és szakértőkkel, valamint tanúja lehettem, ahogy közvetlenül, nyíltan és őszintén beszélik meg egymással életüket, tapasztalataikat. Egy összetartó, apró nézeteltéréseik ellenére jó kedélyű és bámulatos szaktudással rendelkező társaságba csöppentem, melytől nagyon sokat lehet tanulni a sajtról és az azt előállító gazdák világáról.

A szakmai nap előadásairól a következő napokban természetesen részletesebben be fogunk számolni. Legalább három cikket fogunk a témában közölni, ezért érdemes figyelni bennünket! Szerkesztőségünk sajtkészítő tagja, Szabolcs is részt vett a Sajtmustrán, és bizony nemcsak szellemi tőkéje frissítéséért (valamint sajtjai értékesítéséért) jött ide, hanem versenyezni is!

Szombaton szerkesztőtársammal együtt indultunk Budpestről Nagyegyházára, és a 10:00 órás kezdésre meg is érkeztünk. Elek úr elfoglalta helyét a vásári standokon, én meg folytattam előző napi tevékenységemet: fotóztam a sajtászokat, kóstolgattam sajtjaikat, és természetesen a közönségnapi köszöntőről sem maradtam le.

Hangulatképek, közönségnap

Az ünnepélyes megnyitón Laszlovszky Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztályának vezetője mondott beszédet. Az előző napi megnyitóhoz hasonlóan ő is üdvözölte, milyen sok hazai és határon túli magyar sajtkészítő jött el megmutatni remekműveit, bizonyítva, hogy a magyar sajtfogyasztás az ipari trappistán túl is létezhet. A kormány a következő években a magyar tejágazatnak is kiemelt figyelmet, nem utolsó sorban támogatást fog szentelni, elősegítve Magyarország tejtermék- és sajtfogyasztási szokásainak kedvező alakulását és a termelők megélhetését.

A köszöntő után a magyar és székely Sajtkészítő Egyesületek elnökei aláírták Együttműködési Megállapodásukat, tovább erősítve az évek óta érlelődő szövetséget. Az aláírás után pedig jött a várva várt eredményhirdetés!

Ünnepélyes megnyitó és az Együttműködési Megállapodás aláírása

A zsűri elnökei, Roland Perrin és Lionel Guerin (francia vendégek) az eredmények előtt természetesen gratuláltak a versenyzőknek, valamint megköszöntés a magyar sajtosok vendégszeretetét. Állításuk szerint még fejlődnie kell a magyar sajtszakmának, de jó úton jár, és a világszínvonal elérése már nem tart sokáig, a versenyen bemutatott termékek minőségéből ítélve.

A versenyen rengeteg bronz-, ezüst- és aranyérmet osztottak, továbbá a Földművelésügyi Minisztérium okleveleit és közönségdíjakat is adtak a legjobban sikerült sajtok termelőinek.

>>> Az eredményekről itt lehet olvasni!

A délutáni órákban eljött a várva várt Guiness-rekord kísérlet is: a szervezők szereztek rengeteg hagyományos (de vadonatúj gyártású) vajköpülőt azzal a nemes céllal, hogy egyszerre, egy helyen, a legtöbb ember köpüljön vajat kemény 25 percig. Nos, a rekord hitelesítése már folyamatban van, a helyszínen 79 ember csinálta ezt. A Sajtológia már nem volt jelen ezen a mulatságos és bizonyára kimerítő csapatépítésen, viszont szerencsére ott járt a 2060 / Bicske másképp blog stábja.

Sikeres vajköpülés Guiness rekord, forrás: 2060.blog.hu

Sajnos a délutáni programra már nem tudtam maradni, sietnem kellett vissza Budapestre. Köszönettel tartozom a Therezia csapatának, akik úton mezőpaniti bázisuk (Marosvásárhely, Erdély) felé voltak kedvesek elvinni engem Törökbálintig.

Sokan örülhettek a díjaknak, de mint minden versenyen, páran díjazás nélkül maradtak. A Sajt Ünnepén viszont nincs oka csüggedni senkinek: éremmel vagy anélkül, a közönség ezúttal is kóstolással vásárlással mutatta ki érdeklődését a jobbnál jobb sajtok iránt. Mint ahogy többször is elhangzott a hétvégén, a magyar sajtszakmának fejlődnie kell még, s vele együtt minden termelő - legyen kicsi vagy nagyüzemű, kezdő vagy rutinos róka - komoly előrelépést fog tenni a következő években. Nehéz, néha reménytelennek tűnő munkájuk és életük van, ezért minden tisztelet kijár nekik!

Sajtok és sajtmesterek - galéria, mely kattintásra nyílik!

Ezúton gratulálunk minden mesternek, akik nemcsak legjobb termékeiket, de életük hivatását tették ki a hétvégén; szívvel, lélekkel, mosollyal. Nem utolsó sorban köszönjük a meghívást a szervezőknek és az ellátást a Bicskei Mg Zrt-nek!

Sajtra fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr5311761891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog