Blog a legnemesebb tejtermékekről

Sajtológia

Büdösen jó a csirke!

Egyszerű főétel, melyet a sajt tesz egyedivé: csirkemell bükki faszenes sajttal és spenóttal

2015. október 29. - body_andras

A blogokból felépített virtuális gasztronómiai meseország mostanság a sütőtök és annak ezerféle kivonatának megszállása alatt áll. Én meg a Cucurbita nemzetség önkényuralmának dacosan ellenállva továbbra is a sajtok forradalmáraként kotyvasztok a konyhámban, ezúttal pedig egy illatos hazai különlegességet vetek be a kulináris gyönyör elérése érdekében. Mai sztárvendégünk a faszenes tehénsajt, a Bükki sajtműhely egyik remekműve!

Bükki faszenes tehénsajt

 

"Lágy sajtkülönlegesség melyet zsíros magyar tarka tejből készítünk, jellemzője e sajtnak a nemes penészes kéreg, mely egyedi ízvilágot képvisel. Elsősorban sajttálakhoz ajánljuk, friss ropogós kenyérrel, és kései szüretelésű borokkal alkot igazi ízharmóniát, amire egy cseppnyi mézet is tehetünk. Érlelési idő 3 hét." (Forrás: bukkisajt.hu)

Rúzsflórával érő és nemespenészes sajtoknál általában szép és ízletes eredményt érhetünk el, ha főzéshez/sütéshez felhasználjuk. Nem érdemes őket sokáig kínozni, épp annyi hőhatás elegendő, hogy megolvadjanak, ízük kiteljesedjen és összeérjen a többi hozzávalóval, jelen esetben a husival.

A következő főétel a csirkemell elkészítésének egy módja a millió közül. Tudjuk, hogy a csirkemell száraz, rostos hús, még pácolás után is kihívást jelent az ízlésünknek megfelelő szaftos, puha állapot elérése. A sajttal való párosítás kézenfekvő megoldás, mert zsiradékkal gazdagítja az elhunyt szárnyas haszonállat keblét, ráadásul enyhe fűszerezés után is bombasztikus ízvilágot ad neki! Na meg jellegzetes sajtszagot...

faszenessajtescsirke11.jpg

Dunát lehet rekeszteni a Brie és Camembert használatával készült sajtos csirkemell receptekkel, ezért döntöttem a Bükki faszenes mellett, csak hogy erősítsük a magyar virtust. A Bükki Nemzeti Park legelőin cseperedett tarka tehenek jó minőségű tejéből kiváló sajtot kapunk, melyből még a legmenőbb éttermek mesterszakácsai is kislányos rajongással vásárolnak, amíg jut nekik. Tiszta levegő, ásványokban gazdag víz és termőtalaj, amin ideális legelnivaló növekszik - ennyi minimum kell a tehenek boldogságához és a finom sajtokhoz!

Ízek és tápanyagok széles skáláját kívántam bevonni ebbe a fogásba: a sajtos csirkemellhez ropogós bacon szeleteket és fokhagymás bébi spenótot adtam, valamint pár kanálnyi lilahagymalekvárral édesítettem, egyensúlyra törekedve a markáns sajttal és a fűszerezéssel.

Az elkészítés menete tömören, hozzávalókkal:

  1. Lilahagymalekvár készítése - ez akár 1-2 nappal korábban is történhet, mert más ételekhez, pl. májas dolgokhoz is jól jöhet, valamint praktikus egyszerre többet főzni. Kell hozzá lilahagyma, méz, cukor, olívaolaj, csipetnyi őrölt bors és fahéj, meg vörösbor. Nem részletezném tovább, ha sikerül lekvár állagot elérni, akkor jól sikerült. A hagyma és a cukor/méz aránya ízlés szerint alakítható.
  2. Csirke pácolás fokhagymás zöldfűszeres tejben - pár óra is elég lehet, én egy éjszakára szoktam hűtőbe tenni.
  3. Bébi spenót mosás, közben bacon szeletek pirítása grill serpenyőben vagy kompakt grillen. A baconök eresszenek zsírt, piruljanak meg szépen, aztán tegyük félre várakozni, lehetőleg meleg helyre.
  4. Csirkemellek sütése a zsírban - először pirítás, aztán alacsony lángon párolás.
  5. Amíg sül a csirke, olívaolajban dinsztelhetünk póréhagymát, majd a préselt fokhagymával hozzáadjuk a spenótot. Pár perc elég neki, összerogy és máris kész!
  6. A csirkére ráolvasztjuk a szeletelt Bükki faszenes sajtot.
  7. Utolsó küldetés a tálalás és a jó étvágy: a sajtos csirkemell, bacon, spenót és hagymalekvár (mely helyettesíthető bármilyen édes szósszal) valószínűleg nem fog sokáig a tányéron maradni.

Mondanom sem kell, ez egy kiváló és egyszerűen elkészíthető fogás, mely elképesztően jól tud esni a hosszú, fárasztó munkanap utáni vacsorán. Néhány pohár almás cider jól csúszik hozzá.

faszenessajtescsirke04.jpg

A Bükki faszenes sajt pedig, a Sajtológia oldalon 6 hónapja tartó blogtevékenységemben elsőként, kiérdemelte a 10/10 pontszámot. Le a kalappal!

A Bükki faszenes sajtot a Hold utcai piacon a Zsendice Sajtboltban szereztük.

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtologia.blog.hu/api/trackback/id/tr408030074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2015.10.30. 00:13:30

Jó sajt.
Én mondjuk belülről támadtam volna a mellyre, ha má' úgyis csak a sajt olvadása a cél, azaz töltöttem volna egy jó darabbal, aztán bacon-nel tekertem volna be. Így kívül belül ízes anyag van, meg van védve a "száraz" portéka a sütésnél, meg szerintem kompaktabb is. :)

body_andras 2015.10.30. 08:38:59

@A fickó: Abszolút jó ötlet! Én jobban szeretem a bacont ha ropogós, a csirkének pedig ehhez képest más bánásmód kell ahhoz, hogy rendesen elkészüljön. De innentől már megint csak ízlés kérdése.
A kompakt kivitelt kisebb, minyon-szerű falatokban, sütőben készítve tudom elképzelni, és már bánom is hogy nem így futottam neki. :)
süti beállítások módosítása
Jasper Roberts - Blog